Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota v Kolíně dnes po odstávce kvůli čipům obnovila výrobu

ČTK
Diskuze (1)

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně dnes po odstávce obnovila výrobu. Zaměstnanci se vrátili do plného třísměnného systému.

Odstávka trvala s týdenní přestávkou od 15. srpna, předtím byli zaměstnanci na celozávodní dovolené. Důvodem byl nedostatek čipů do palubní elektroniky, který trápí celý automobilový průmysl, řekl ČTK mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

Výrobu firma částečně obnovila v týdnu od 6. září, vyrobila několik stovek aut, běžně jich produkuje kolem tisícovky denně. Další týden se ale linky opět zcela zastavily, nyní se zaměstnanci postupně vrátí k plné produkci. Po dobu odstávky dostávali pracovníci Toyoty 80 procent průměrného platu.

Naopak mladoboleslavská Škoda Auto se na odstávku kvůli nedostatku čipů připravuje, chystá ji na celý příští týden, kdy využije jednoho dne státního svátku. Zaměstnanci všech tří českých závodů Škody zůstanou doma za 85 procent průměrné mzdy, což zhruba odpovídá dennímu výdělku.

Podle škodováckých odborů jsou odstávky v továrnách koncernu Volkswagen po celém světě. "Částečně jsou preferovány některé vysokomaržové společnosti jako Porsche a Audi. Plánované odstávky jsou důležité zejména pro plánování dodavatelů a logistických toků," uvedl předseda podnikové rady Škoda Auto Jaroslav Povšík.

Toyota Motor Manufacturing Czech Republic zaměstnává v Kolíně asi 2500 lidí, loni 1. dubna spustila nábor nových zaměstnanců do výroby modelu Yaris, přijmout chce až 1000 lidí. Představuje jednoho z největších exportérů v Česku a zároveň největšího zaměstnavatele na Kolínsku. Podle dat Sdružení automobilového průmyslu klesla v loňském roce výroba aut v kolínské automobilce o 26,4 procenta na 147.865 aut.

ČTK
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - petr petrumr
22. 9. 2021 18:30
yaris
Tak to mohou začít dělat už yaris a nás moc nezajímá co škoda, oni ty auta skladují a zaplatí ty pozemky ti co jsou škodovkáři. My se přimlouváme aby to třeba děti země (nemám je rád) zmapovali nebot auta co mají v sobě náplně stojí na trávě, kde není záchytná kanalizace a u Hulína je tam pitná voda. At škoda si je odstěhuje do čech, my to tady nechceme.