Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota válcuje patentové úřady v USA, mezi automobilkami neměla konkurenci

Ondřej Mára
Diskuze (10)

Minulý rok získala Toyota v USA průměrně 8 patentových registrací denně. Mezi automobilkami tak neměla konkurenci.

Toyota zaznamenala minulý rok několik zajímavých úspěchů. V prodejích se vyšvihla opět na pozici světové jedničky, její modely válcují americké tabulky popularity, světově byla nejvyhledávanější značkou a samozřejmě nemůžeme opomenout ani premiéru řady zajímavých modelů. Jenže tím výčet úspěchů nekončí.

Patentové oddělení amerického zastoupení Toyoty se totiž může pochlubit i nejvyšším počtem nově získaných patentů za minulý rok na půdě USA. Vědcům, výzkumníkům a technikům bylo americkým patentovým úřadem přiznáno celkem 2819 nových patentů. V průměru tedy necelých 8 každý den.

To je o 4 procenta více, než v roce 2019. Toto číslo už navíc prověřila i Property Owners Association, podle které si Toyota přihlásila v minulém roce nejvíc patentů ze všech automobilek. Tedy minimálně v USA. Patenty se přitom dotýkají různých odvětví, velká část však rozvíjí autonomní technologie.

Velké pozdvižení například vyvolal patent na autonomní tankovací/dobíjecí vozidlo, které by mělo být schopné zcela samostatně dotankovat palivo či dobít baterie. Tedy včetně lokalizace vozu v nesnázích, příjezdu na místo, otevření příslušných dvířek, připojení kabelu, atd.

Zajímavý je však i patent, který by měl u plně autonomních vozidel řešit průjezdy automatickými myčkami. Na první pohled to může znít jako úsměvný problém, jenže při komplikovanosti různých typů automatických myček a závislosti autonomních vozidel na různých senzorech to může být až nečekaná výzva.

Toyota se však nezabývá pouze vývojem novinek určených pro použití v autech, ale také vývojem novinek určených pro vývoj a testování nových modelů aut. Společnost si tak například registrovala patent na zařízení ověřující funkčnost airbagů nebo systém a metodu pro ověření zabezpečení autonomních vozidel před zloději.

„Inovace napříč Toyotou pohánějí náš přechod na společnost zabývající se mobilitou a přední patentové portfolio společnosti Toyota, společně s našimi investicemi do výzkumu, spolupracemi a partnerstvími, je jedním z důležitých měřítek tohoto pokroku,“ uvedl Frederick Mau, ředitel oddělení Patent Licensing severoamerického zastoupení Toyota.

Ondřej Mára
Diskuze (10)

Doporučujeme

7. 2. 2021 13:00
Re: To si môžu dovoliť iba sakra bohaté firmy...
Nevím jak na Slovensku, ale v ČR se platí 600 kaček za kus.
7. 2. 2021 12:22
To si môžu dovoliť iba sakra bohaté firmy...
aby denne podávali toľko prihlášok ;-)
Avatar - wakantanka
6. 2. 2021 17:19
Re: Červený kolébkový prepínač
To možno, ale keď ti skape baterka, tak s tým auto otvoríš aj zavrieš. 🙂
Avatar - hugino
6. 2. 2021 16:00
Červený kolébkový prepínač
Ešte by mohli vymyslieť ako esteticky uzamknúť auto zvnútra lebo ten červený kolískový prepínač na vnútornej strane dverí na uzamknutie auta, tak to sú čisté osemdesiate roky. :-O
Avatar - Hammunasakra
6. 2. 2021 15:49
Re: To si sakra autor článku...
Ono i na tomhle asi vydělává = my máme 100.000 přístupů za měsíc = tady to budou (mnoha)násobky
PLUS to jsou články co vychází i v tištěný podobně = nemám obavu že by nevydělával(i)