Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota začíná testovat futuristickou tříkolku i-Road, zamíří s ní i do Evropy (+video)

David Bureš
Diskuze (9)
Tříkolka i-Road má spojovat výhody motocyklu a automobilu. Určena je primárně pro jízdu ve městě.

Přeplněné ulice tíží mnohá velkoměsta, a tak automobilky hledají možnosti, jak tento problém vyřešit. Kvalitním řešením se zdají být miniaturní vozítka pro jednu až dvě osoby. Jedno takové začíná právě tento týden testovat Toyota.

Dílo největší automobilky světa se jmenuje i-Road a světu se poprvé představilo loni na ženevském autosalonu. Jeho testování probíhá v ulicích Tokia a potrvá až do začátku června. Zkoušek se zúčastní 10 autíček, ve kterých se bude střídat 20 lidí. Mezi nimi jsou jednak průmysloví odborníci, jednak zástupci běžné veřejnosti.

Toyota tvrdí, že se jedná o natolik širokou testovací skupinu, aby poskytla dostatek poznatků o tom, jak se i-Road chová v běžném městském provozu. Výrobce chce mimo jiné zjistit, jak autíčko ovlivňuje rozhodnutí řidičů, kam jet, a jak jsou řidiči spokojeni s jeho řízením.

Ještě letos se i-Road ukáže i v Evropě. Mini-Toyota se stane součástí programu sdílení aut ve francouzském městě Grenoble, jehož součástí bude po následující čtyři roky.

Proti loňskému konceptu se v Tokiu testované exempláře i-Roadu v lecčems liší. Autíčko bylo upraveno tak, aby se s ním snadněji jezdilo – zlepšil se rozhled řidiče ven i manévrovatelnost. V japonské metropoli budou zkoušeny jednomístné vozy, třeba v Grenoblu ale budou použity vozy s dvěma sedadly jako u originálního konceptu.

O pohon i-Roadu se starají dva elektromotory umístěné v předních kolech, které u konceptu dosahovaly výkonu 2 kW. Tříkolka vážící 300 kilogramů může jet až rychlostí 60 km/h, při stálé rychlosti 30 km/h zvládne na jedno nabití baterií ujet až 48 kilometrů.

Toyota tvrdí, že i-Road spojuje výhody automobily a motocyklu. Díky kompaktním rozměrům (délka: 2.345 mm x šířka: 870 mm a výška: 1.455 mm) se s ním dá manévrovat jako se skútrem, zároveň si ale vozítko ponechává v zatáčkách stabilitu automobilu – díky konfiguraci s dvěma koly vpředu a jedním vzadu.

David Bureš
Diskuze (9)
26. 3. 2014 14:43
Re: pěkné ale má to velké ale...
Je vidět že jsi vůbec nepochopil o co tu jde! Nechci lítat mezi autama nepřiměřenou rychlostí ale chci být součástí provozu. Pokud jezdím po praze tak v 90 % využívám komunikaci kde je 70-80 km/h. Opravdu si nedovedu představit jak budu cestu co autem mám za 15 minut objíždět tímto dvakrát tak dlouho. Pokud bych jako konkurenta bral 50ccm skutr tak ten využívají děti...dokonce jsou i auta s maximálkou 50 pro děti...je to strašný! . normální člověk si koupí 125ccm a tam je maximálka zas kolem 100 takže normální využitelnost.
26. 3. 2014 07:45
Re: pěkné ale má to velké ale...
Když člověk čte ty příspěvky, tak má pocit, že města jsou jenom samé magistrály a 4proudovky na kopec s povolenou 70 k toperovmu sídlišti. Ale co ostatní tisíce kilometrů městkých ulic, které magistrálami nejsou? Tam těch pade bude v poho, ne?
25. 3. 2014 22:03
Re: pěkné ale má to velké ale...
A zkoušel jsi někdy na takovém skútru vjet třeba na magistrálu? Není to zrovna nejpříjemnější.
25. 3. 2014 19:42
Ku autu trojkolka
Viem si predstavit, ze v buducnosti si ludia ku autu kupia aj trojkolku. Idealne do mesta na nakupy, pripadne do prace na kratke vzdialenosti. Treba zlepsit dojazd a maximalku, ale inak je to genialne riesenie, vacsina aut v meste je obsadena jednym soferom.
Toyota prisla s prvym hybridom (Prius), s prvym SUV (RAV4) a tato trojkolka je tiez dobry napad, ale nebude to hned. Napr. v Torine cez obdobie smogu mozu jeden den jazdit len parne SPZ a druhy den len neparne SPZ, toto by sa im hodilo :-)
Avatar - Hittman
25. 3. 2014 19:25
Evropa
Hmm, tak pořádný auta mají premiéru v Asii a Americe, a v Evropě se prodávájí více méně auta pro neřidiče. Už ani Accord tu nebude ;-\