Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TPCA poprvé omezí výrobu, ruší mimořádné směny na duben

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Kolínská automobilka TPCA poprvé omezí výrobu, kvůli nižším objednávkám ruší na duben mimořádné směny. Důvodem je především malý zájem o vozy Toyota Aygo. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Podle listu je poslední objednávka japonské firmy oproti předchozím měsícům podstatně nižší. Zhruba o pět až deset procent, než kolik chtěla japonská automobilka dosud.

Kolínská automobilka, jejíž výroba šla zatím jen nahoru, dosud výpadek objednávek příliš nekomentovala, píše MfD. Viceprezident TPCA Jiří Černý ale potvrdil, že firma ruší původně naplánovanou dubnovou výrobu. "A to v rámci flexibility, kdy se nám trochu hýbou objemy. Výroba se měsíc od měsíce hodně liší," řekl deníku Černý.

Toyota zažívá letos na evropských trzích velký propad, který částečně způsobily šrámy na pověsti kvůli svolávání aut do servisu. Podle statistik Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA) letos v únoru klesly prodeje Toyoty o 20 procent, zatímco celý trh rostl o 3,2 procenta.

Kolínská automobilka TPCA loni zvýšila tržby o 5,8 procenta na 51,8 miliardy korun. Zisk před zdaněním stagnoval na 1,4 miliardy Kč.

Kvůli poklesu poptávky po kolínských vozech už mění svůj postoj v kolektivním vyjednávání i odboráři v automobilce. Jako pravděpodobné se podle deníku jeví, že se smíří s nižším růstem platů, než původně chtěli. Výměnou za to chtějí garanci pracovních míst i pro případ, že by odbyt začal klesat ještě více. "S vedením firmy jsme se domluvili, že nebude moci nikoho propustit pro nadbytečnost," řekla dnešní MfD šéfka odborů Ludmila Kodlová.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
27. 3. 2010 16:17
krize za námi...
je vidět, že krize je asi skutečně za námi, takže si lidé zase začínají kupovat větší a dražší auta a tím pádem klesá poptávka po produkci TPCA, která už nemá moc co nabídnou...