Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Trabant se měl vrátit jako elektromobil. Tento se inspiroval u Mini

Stanislav Kolman
Diskuze (9)

Někdejší symbol Východního Německa se měl před lety vrátit na automobilovou scénu jako malý městský elektromobil. Neklaplo to, přesto se můžeme podívat, jak by dnes asi vypadal.

Když se řekne Trabant, většina z nás si vybaví legendární vozítko z Východního Německa, které se vyrábělo v letech 1957 až 1991 a celkem vzniklo 3,7 milionu nejrůznějších kusů (sedan, kombi, ale i speciály bez dveří). Dnes už jsou trabanty na českých cestách spíše vzácností, u většiny z nás ale stále dokáží vykouzlit úsměv na tváři.

Po letech od skončení výroby původních trabantů se začalo spekulovat o jeho možném návratu na scénu. Bavorská společnost Herpa vyrábějící miniauta totiž koupila práva na jméno Trabant a na frankfurtském autosalonu v roce 2007 představila zmenšený model, tzv. newTrabi. Hovořilo se o elektromobilu, jenž by mohl využívat kupříkladu techniku BMW.

Vypadalo to slibně, když firma o dva roky později na stejné místo přivezla hotový koncept Trabantu nT. Skupina hledala investory a říkala, že elektromobil s asynchronním elektromotorem o výkonu 45 kW by do výroby mohl zamířit nejpozději v roce 2012. Nakonec ale z těchto smělých plánů sešlo a reinkarnace známého automobilového jména jsme se nedočkali.

Nevadí. Náš šikovný kolega Honza se v grafickém programu pustil do práce a zkusil nakreslit, jak by asi Trabant vypadal, kdyby se měl s elektrickým pohonem vrátit dnes. Vy se na výsledek můžete podívat v galerii výše, obohatili jsme ji ještě o snímky někdejšího Trabantu nT. Kulatá světla vpředu má pořád, jinak ale nezůstal kámen na kameni.

Tak co, líbil by se vám takový Trabant na tuzemských cestách? Byla by to podle vás zajímavá alternativa pro elektrického miníka či Hondu e?

Stanislav Kolman
Diskuze (9)

Doporučujeme

24. 4. 2020 00:19
Re: Aby byl nějaký model s retrodesignem úspěšný,...
Taky že trabant 601 je třetí tohoto typu trabant 500 a 600 by se ti podle mě líbili ale desing 601 byl přispůsoben materiálům a nedostatkům té doby takže od toho nemůžeš moc očekávat.
24. 4. 2020 00:14
Trabant
Musím říct že ten béživý trabant se velmi povedl. Ale kouzlo původního trabantu je to jak je malý kulatý trochu roztomilý a všichni v něm sedí blízko u sebe. Prostě aby to člověk poznal tak by se v něm musel projet. Myslím že kdyby se trabant měl začít znovu vyrábět tak najlepší možnost by bylo třeba ny zakázku vyrábět stejné jak byly ty staré jen s lehkou modernizací.
22. 4. 2020 22:53
Aby byl nějaký model s retrodesignem úspěšný,...
...musí být jeho historický vzor především pěkný, popř. roztomilý (např. Fiat 500). Trabantické nechť prosím pominou, ale design Trabantu 601 není pěkný či sympatický ani omylem... :-( :no:
22. 4. 2020 22:51
Re: Trabant
Hmm, až na to, že východoněmečtí soudruzi pro svoje duroplastové vozítko zvolili jméno Trabant proto, že to bylo německé značení pro družici. :-)
Avatar - karoque
22. 4. 2020 10:01
Re: Trabant
Veškeré dotazy na Trabant bych směřoval na pana Dana Přibáně. Ten zná Trabanta do posledního šroubku. :-[]