Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

"Trabant" za 700 tisíc? V kupé P 70 Zwickau uděláte hodně parády

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Ještě než se v tehdejší Německé demokratické republice zrodil ikonický Trabant 601, v místě jeho produkce, ve městě Cvikov, vyráběli i jiné osobní automobily.

Patří mezi ně model P 70 Zwickau, který se vyráběl v letech 1955 až 1959. Zjednodušeně řečeno se jednalo o jakýsi mezityp, který měl vyplnit mezeru ve výrobním programu - automobilka AWZ (Automobilwerk Zwickau) se totiž v tu dobu už věnovala vývoji projektu malého vozu P 50, budoucího prvního Trabantu, ale na jeho dokončení potřebovala víc času.

Tak se narychlo zrodil jakýsi mezistupeň mezi vozy IFA F 8 a IFA F 9 a právě P 50 - model P 70 Zwickau. Představen byl v září roku 1955 na veletrhu v Lipsku. A abychom byli přesní, jméno Trabant ještě nenesl, ale můžeme ho považovat ze přímého předchůdce modelu P 50, který už pravým Trabantem byl. Tak nám odpusťte jistou zkratku v titulku.

Detailnější informace o prvním Trabantu najdete v tomto starším článku.

Model P 70 využíval upravený rám typu IFA F 8, dvoudobý dvouválec o objemu 690 cm3 a výkonu 16 kW a novou pontonovou karoserii s povrchovými panely z duroplastu připevněnými na dřevěné kostře.

Nejprve se do prodeje dostal dvoudveřový tudor, později přibylo kombi a na jaře roku 1957 se objevilo také až překvapivě pohledné kupé, které mělo kapotu z ocelového plechu. Ze stejného materiálu však byla i střecha a víko zavazadlového prostoru.

A zatímco tudor a kombík vznikaly v poměrně velkých počtech, v Drážďanech vyráběné kupé bylo vzácné. Z celkového počtu 36.796 vyrobených P 70 (podle jiných zdrojů 36.151) bylo jen něco málo přes tisíc kupé. Většina z nich byla určena na export.

Není divu, že právě tento vůz, který jel až 100 km/h, dnes patří k nejcennějším produktům východoněmecké automobilky. V evropské inzerci jsme ostatně našli jen dva kusy na prodej. Za první, ten oranžový s bílou střechou, chce majitel 26.900 eur, což je skoro 700 tisíc korun, druhý, bílý s červenou střechou, je k mání za 18.500 eur, tedy asi 475 tisíc korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme