Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Trolejbusy Solaris s palivovými články nasadí jako první Riga

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Lotyšské hlavní město Riga nasadí jako první v Evropě do pravidelného linkového provozu trolejbusy s palivovými články, jejichž dodavatelem bude společnost Solaris Bus & Coach S.A.

Polský výrobce autobusů, trolejbusů a tramvají oficiálně oznámil, že v říjnu letošního roku došlo k podpisu smlouvy s dopravním podnikem Rigas Satiksme na dodávku deseti trolejbusu s palivovými články.

Na těchto první deset nízkopodlažních kloubových vozidel Solaris Trollino s celkovou délkou 18,75 m, vycházejících ze starší generace městských autobusů Urbino, může následně navázat dodávka další deseti vozidel Urbino 12 electric. Tyto dvounápravové elektrobusy s celkovou délkou 12 m, pak mají být rovněž vybaveny palivovými články.

Trolejbusy, které mají být dodány do lotyšské hlavní město Riga, budou podle oficiálních materiálů společnosti Solaris Bus & Coach vybaveny palivovými články, které umožní těmto vozidlům absolvovat jízdu mimo trakční vedení dlouhou až 100 km. Dodavatelem pohonného systému má být společnost Medcom.

První trolejbusy s palivovými články má dopravní podnik Rigas Satiksme na pravidelné linky nasadit koncem příštího roku a všech deset kloubových vozidel pak má být v provozu do konce roku 2018.

Společnost Solaris Bus & Coach S.A. působí na lotyšském trhu již od roku 2001. Z více než 400 vozidel, která sem dodala, jich bylo téměř 350 nasazeno v Rize. Trolejbusy pak tvoří téměř třetinu z jejich celkového počtu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)