Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tuhle českou Škodu Felicii s osmiválcem už jste viděli?

Jan Zajíc
Diskuze (14)

Možná jste si všimli, že často píšeme o podivných autech. Škoda Felicia, kterou vám dnes ukážeme, si tenhle přívlastek rozhodně zaslouží.

Legendární kabriolet totiž prošel spoustou úprav, z nichž ta nejvýznamnější se týká motoru - felicia z roku 1961 dostala osmiválec. Navíc dozadu.

Za touhle zvláštní škodovkou stojí jistý Jenda z Náchoda, který se její přestavbě věnoval na přelomu tisíciletí. V roce 2003 se například vůz ukázal na 38. celostátním srazu sportovních vozidel Škoda u Heřmanova Městce. Nejde tedy o novinku, ale spíš takovou vzpomínku na dobu, kdy v oblasti úprav frčely jiné věci než dnes.

Podle dostupných informací si Jenda s felicií hrál delší dobu, až se rozhodl pro radikální změnu: za zadní sedadla namontoval osmiválec i s převodovkou z Tatry 613 z roku 1989. Přední náprava pocházela ze Škody 120, brzdy opět z Tatry 613.

Následovaly také výrazné úpravy vzhledu, ostatně jistě jste si už všimli rozšířených blatníků, moderních litých kol či přepracovaného interiéru se zabudovaným přehrávačem ("minivěží") od Samsungu.

Další změnou byla přestavba na LPG. Ale protože Jenda nebyl spokojený s tím, jak auto jelo - respektive nejelo - ve vysokých otáčkách, rozhodl se pro spoustu dalších úprav pohonné jednotky. Výsledkem byl výkon okolo 230 koní v 7000 ot./min.

V dalších měsících se však tvůrce rozloučil s osmiválcem z Tatry a do auta nacpal V8 o objemu 4,2 litru z Audi - i s šestistupňovou manuální převodovkou. Předělal také brzdy a pustil se do dalších úprav karoserie, které si vyžádaly nové lakování. A právě v tu dobu, zřejmě někdy v letech 2005 až 2007, se stopy po felicii s V8 ztrácí. Docela by nás zajímalo, co se s ní stalo...

A ještě by nás zajímalo, co na vůz říkáte. Fandíte podobným projektům, nebo byste na klasickou "feldu" nesahali a raději uchovali původní vzhled a charakter?

Jan Zajíc
Diskuze (14)

Doporučujeme

30. 12. 2021 23:38
felicia
Díval jsem se na https://kralmotoru.cz/…-uspel-v-americe jak vypadá původní verze a musím říct že ta vypadá o poznání líp. Některé prvky této úpravy se mi ale líbí, takže kdyby se jen decentně některé věci poupravili, tak by to za mě bylo moc krásné auto.
28. 11. 2019 00:10
Jak s timhle kusem na silnici?
Pokud ma nekdo z vazenych nejake tipy..
Mam neco podobneho a sice S100 coupe V8 ..
13. 9. 2019 19:49
Re: Škoda felicia
Máte tam chybu, krásné bylo, už není
13. 9. 2019 16:38
Škoda felicia
Chudáčkové tady přece nejde o to auto,ale oto co dokåže někdo udělat.Kdo v životě nic nedokázal tak to nikdy nepochopí. Uvědomujete si jak ten člověk musel být manuálně zručný.No co dodat ,perfektní práce ,KRÁSNÉ AUTO. :yes:
13. 9. 2019 15:35
felicie v8
Vy co autum vubec nerozumite nekomentujte a uz vubec ne pokud jste zadne vlastnorucne nepostavily. Nemate na to moralni pravo a technicke uz vubec ne. Nazdar a famdim vsem co neco postavily.