Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tvrdá rána pro Čínu? V Kalifornii je lithium pro stovky milionů elektromobilů

Ondřej Šámal
Diskuze (167)

Nejbohatší americký stát má na svém území obrovské zásoby lithia, které se mimo jiné používá pro výrobu akumulátorů do elektroniky i elektromobilů.

Jednou z velkých nevýhod elektromobility je závislost západního světa na Číně, která je největším výrobcem trakčních akumulátorů na světě. Ty mimochodem nejen produkuje, ale také se stará o těžbu důležitých prvků (třeba lithia či kobaltu) a jejich zpracování, přičemž spoustu životně důležitých prvků má přímo pod svou kontrolou.

Po zlatu a ropě se proto do popředí dostávají noví velcí hráči v čele s lithiem, které je jedním z mála důležitých surovin, jež se nacházejí také v Česku. Podle odhadu v okolí Cínovce a v Krušných horách leží až 3 procenta celosvětových zásob lithia, což podle některých odhadů odpovídá asi 140 tisícům tun, jiné zdroje hovoří dokonce o 1.300.000 tun. V Kalifornii jsou na tom ovšem podle všeho ještě lépe.

V oblasti okolo Saltonského moře, což je vnitrozemské slané jezero o ploše 630 km2 s maximální hloubkou šest metrů, se totiž podle expertů nalézá až 18 milionů tun lithia v podobě horké geotermální selanky, což je směs vody s minerály rozpuštěnými geotermální aktivitou. Podle odborníků tohle množství stačí k výrobě více než 375 milionů trakčních akumulátorů pro elektromobily, což aktuálně odpovídá zhruba čtvrtině všech automobilů na světě.

Americké ministerstvo energetiky a společnosti Berkshire Hathaway, v níž podstatný podíl vlastní Warren Buffett, Controlled Thermal Resources a Energy Source jsou ohledně potenciální těžby optimistické. Na druhou stranu tenhle proces není zrovna přívětivý k životnímu prostředí. Vyžaduje například obrovské množství vody, což v suchem sužované Kalifornii může představovat problém už samo o sobě. Nemluvě o všudypřítomném prachu, který může způsobovat respirační problémy.

Video se připravuje ...

Ekonomické přínosy jsou ovšem značné. Když pominu surovinovou soběstačnost, potenciální otevření těžby by jenom v okresu Imperial County, kam Saltonské moře spadá, dokázalo vytvořit okolo 81 tisíc pracovních míst, což by pro region na hranicích s Mexikem s nejvyšší nezaměstnaností v Kalifornii znamenalo obrovskou vzpruhu.

Ondřej Šámal
Diskuze (167)

Doporučujeme

22. 2. 2024 21:55
Zachovejte klid!
Nic se těžit nebude. Tolik elektromobilů se nikdy nevyrobí. Nikdo ty kraxny totiž nestojí :-)
18. 2. 2024 20:44
Re: Argumenty proti EV
Viac ako potrebujem na svoju bežnú spotrebu mimo kúrenia a o nabíjaní ev som nikde nepísal...
Avatar - Barrichello
18. 2. 2024 19:24
Re: Argumenty proti EV
Víc jako potřebuješ na co? Na topení, svícení, el. spotřebiče + nabíjení 1-2 aut? Tak to asi těžko, lidi co doma topí dřevem a FVE maj na svícení a občasné dobití EV plečky sou hodně usměvní, vyhodte kamna a dejte si tam tepelko a pak tu pište jak máte přebytky z FVE, KOMEDIANTI :-) :-) :-)
17. 2. 2024 09:57
Re: Argumenty proti EV
Takze podle jednoho clanku tu soudíš, ze med je problem, ale celosvětovou shodu na podílu CO2 na oteplování odsoudis….

Jak si to myslel s tou mechanickou odolnosti vodičů? V cem je problem?
17. 2. 2024 09:35
Re: Argumenty proti EV
Neviem akým spôsobom sa u vás pridelovali dotácie napríklad na zateplovanie domov, ale zrovna u nás bol balík veľmi obmedzený a práve tí najslabší na neho nikdy nedosiahnu (milión podmienok, papierovanie, financovanie). Takže s podobnými vyjadreniami opatrne, mám za to že u vás to bude veľmi podobné