Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Těchto 5 věcí v mrazech nenechávejte v autě. Můžete si zadělat na problém

Marek Bednář
Diskuze (17)

Mráz je náročný nejen pro starší akumulátor auta, ale také pro řadu věcí, které člověk může v autě vozit – anebo je tam jen nechat přes noc, protože dorazil domů pozdě a nechce se mu je vynášet nahoru. U těchto pěti věcí to ale rozhodně nedělejte.

Tuhá zima, kterou v těchto dnech v Česku zažíváme, pro motoristy znamená kromě zvýšených nároků na akumulátor vozu a další díly také nutnost přemýšlet nad tím, co můžou nechat přes noc v autě, a co už nikoliv. Zásoba vody pro případ, že by člověk uvízl v koloně, napadne každého – voda zmrzne a led se pít nedá.

Jenže to není všechno, co by člověk měl na noc brát s sebou do tepla bytu. Jsou věci, které můžou mrazem dojít vážné újmy, anebo můžou i poškodit interiér vozu – a některé z nich mohou být překvapivé.

Sycené nápoje

Že nápoj v lahvi zmrzne, je nasnadě, ale u sycených je riziko umocněno právě oxidem uhličitým. Nejde jen o roztržení lahve, k němuž může dojít, pokud se led nemá kam při mrznutí rozpínat; on svým rozpínáním stlačuje plyn, jímž je nápoj sycen, a ten může prostě explodovat.

Video se připravuje ...

To se týká i piva, jehož obsah alkoholu není dost velký, aby v současných mrazech nápoj odolal. Pivo mrzne při -3 °C, víno vydrží jen o trošku méně, -6 °C. Lihoviny jsou samozřejmě v bezpečí, etanol zmrzne při -114 °C, což znamená, že 40% roztok etanolu vydrží teploty až -27 °C v kapalném skupenství. Domácí pálenky, které se většinou míchají na něco přes 50 %, nebo tzv. cask strength whisky, která mívá okolo 60 %, zvládnou mráz ještě tužší.

Vejce a plechovky s jídlem

Potraviny v konzervách bývají v nějaké omáčce či nálevu, který při mrznutí může plechovku roztrhnout, stejně jako tomu je u lahve s nealkoholickým nápojem. Prasklá plechovka způsobí v autě nepořádek a do jídla se také mohou dostat bakterie a plísně. Pokud ale k porušení obalu nedojde, obsah by měl být po rozmrazení normálně poživatelný.

S vejci to je podobné, jen se přidává ještě fakt, že žloutek, který prošel mrazem, zhoustne a nesmíchá se s bílkem, jak má, což je problém při přípravě omelety. Natvrdo však neprasklé vejce normálně uvařit jde.

Léky

Některé léky či vakcíny se musí uchovávat v mrazu a uškodila by jim teplota nad nulou, pro jiné ale platí přesný opak, např. pro inzulin. Obaly na sobě mívají napsanou teplotu skladování, která se musí dodržovat, aby byla zaručena účinnost a nezávadnost léků.

Hudební nástroje

Smršťování pevných materiálů v mrazu může mít za následek, že vaše kytara či housle popraskají. V lepším případě se jen rozladí.

Aerosoly

Řada řidičů, zejména ti, kteří jezdí staršími auty, ve voze trvale má nějaké nářadí a spreje, jako je kontaktol či nějaké mazivo. Aerosoly v plechovkách však při zmrznutí mohou způsobit popraskání či explozi svého obalu.

Marek Bednář
Diskuze (17)

Doporučujeme

14. 1. 2024 01:49
Re: Tvl, to je zase nejlepší jízda na webu!
Tak tohle je neskutečně vtipny 🤣
12. 1. 2024 22:30
Re: Pekna kosa
Dobře sis vybral :yes: ;-) , buď za to rád. :yes:
12. 1. 2024 22:29
S tím vínem nevím
S tím vínem nevím, před pár lety jsem dostal k vánocům láhev vína. Dal jsem ji do přihrádky před spolujezdcem a zapomněl na ni. Jezdila tam nějakou dobu a pak i stálo jednou auto přes noc venku bylo tehdy -20. Tak jsem se připravoval jak budu uklízet ten svinčík a láhev kupodivu celá. V noci se teda asi přejelo cca 15 kilometrů, takže to chvilku i topilo, ale pak až do rána těch -20 a ono nic.
Avatar - Jenik3
12. 1. 2024 00:52
mráz se rozloucil
Vysel článek, mráz se polekal a je fuč. Alespoň ve středních Čechách je to takové lehce zimní, na pohodu.
Avatar - xxc
11. 1. 2024 20:33
Re: Pekna kosa
vraj treba do ponozky tie granule pre macky dat, co pouzivaju ako zachod