Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Unikátní lovecký Rolls-Royce Camargue kdysi předběhl Cullinan, teď je na prodej

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Do terénu s komfortem typickým pro značku Rolls-Royce? Ještě před modelem Cullinan to dokázala tahle zakázková přestavba, která je nyní na prodej.

Vozy značky Rolls-Royce jsou dlouhá desetiletí považovány za vrchol komfortu a luxusu na silnicích. Ještě mnoho desetiletí před příchodem modelu Cullinan, tedy prvního SUV značky, však někteří zákazníci toužili vypravit se ve svém „Rollsu“ mimo běžné cesty. A již tehdy jim to umožňovaly zakázkové karosárny.

Příkladem budiž tento Rolls-Royce Camargue z roku 1977, který vlastnil král Hassan II. z Maroka. Bývalý panovník severoafrické země byl vášnivý lovec, který si evidentně potrpěl na komfort. Z toho důvodu poslal svůj vůz do švýcarské karosárny Sbarro, kde ho čekala výrazná proměna.

Luxusní čtyřdveřová limuzína přišla o střechu i dveře, zatímco pevný rám s čelním sklem nahradilo sklo sklápěcí. Dveře se stále dají zajistit alespoň výsuvnou tyčí, zatímco střecha je dostupná látková – napnutá mezi sklem a zadní konstrukcí. Zůstat na ostrém marockém slunci bez střechy by zkrátka bylo už trochu moc.

Video se připravuje ...

Vůz je lakován v nádherné modré barvě, zatímco jeho interiér je čalouněn světle hnědou kůží. V podbězích jsou nezvykle utopená kola s logy dvojitého R, obutá do pořádných balónů, které zřejmě měly pořádně zabrat i v terénu.

 Není zřejmé, zda se úpravy dotkly také motoru, výuky vyvedené zadním nárazníkem do strany to však přinejmenším naznačují. Dodejme přitom, že tento model byl standardně dodáván s tradičním motorem o objemu 6,75 litru, ze kterého bylo vymáčknuto „pouze“ 156 kW (212 k).

V současnosti toho o unikátním Rollsu mnoho nového nevíme, tedy snad jen s výjimkou, že se v roce 2016 prodal v Německu za cenu údajně 248.000 liber (cca 6,1 mil. Kč). Nyní je vůz inzerován na webu AutoScout24, kde za něj prodejce požaduje (opět) 248.000 (cca 6,1 milionu).

Unikátní přestavba tedy nejspíš nebude nejlepší investicí – obzvlášť při současné inflaci a stále rostoucích cenách pohonných hmot. Přesto se jedná o zajímavý projekt, který by ještě mohl někoho nadchnout.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme