Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ural Dark Force: Hvězdné války přicházejí z Ruska

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Irbitský motocyklový závod stále vyrábí klasické Uraly. Limitovaná série Dark Force je určena pro americký trh.

Uraly vypadají pořád na první pohled stejně. Základní tvary se léty nemění, výrobce má dokonce v nabídce i výroční model M70, který připomíná klasickou „emku“, tedy slavnou M-72. Ta se začala vyrábět už v roce 1941 a šlo o sovětský ekvivalent BMW R71. Současná produkce má stále postranní vozík. a mnohdy poháněné a brzděné i jeho kolo, choppery Volk (Vlk) ani varianty Solo už se nevyrábějí. Čtyřdobé dvouválcové vzduchem chlazené boxery s rozvodem OHV a dvěma ventily ale dávno nedisponují objemem 650 cm3 jako kdysi, jsou to sedmsetpadesátky, pro ctitele přesných čísel činí jejich objem 749 cm3.

Dostaly vstřikování místo karburátorů a poskytují dostatečný výkon 30 kW (41 k) v 5500 otáčkách. Čtyřstupňová převodovka nepostrádá zpátečku, ta se v terénu zatraceně hodí. A stará se o přenos až 57 N.m točivého momentu při maximálních 4300 min-1. Kardanem, tady se řetěz nikdy nenosil. Další klasiku představují osmnáctipalcová drátová kola. Jenže bubnové brzdy už nestačí, moderna má kotouče s třmeny od Bremba, pochopitelně na všech třech kolech. Alternátor nese značku Denso, pro všechny případy se dá motor nastartovat i nožní pákou. IMZ využívají další zahraniční komponenty, jako například svíčky NGK a nastavitelné tlumiče Sachs. Vidlice jsou vlastní, stejně jako obě kyvky, pro zadní kolo i sajdu.

IMZ-Ural je dnes spíše manufakturou, z obrovského komplexu v Irbitu funguje pouze část, zbytek chátrá, ale zakázky se hrnou. Chrlí i limitované edice, většinou na objednávku importérů. Milovníci ruského retra se totiž najdou třeba i v USA, tamní import funguje již od roku 1993. A právě pro Spojené státy je určena pětadvacetikusová limitka Dark Force.

Výhradně leskle černé stroje inspirovaly Hvězdné války, slavná sci-fi sága. O tom, že ve dnech 16.-17. prosince bude mít premiéru nejnovější film, fanoušci určitě moc dobře vědí. Darth Vadera v sedle legendy z východu asi neuvidíme a nebude se prohánět doporučenou cestovní rychlostí 113 km/h, ale i tak je to mašina fešná. Výfuky dokonce dostaly keramický povlak a v množství světel najdeme moderní diody, přední žárovka je ovšem tradiční halogenová. Rusové jdou v rámci možností s dobou!

Američané zaplatí počínaje prvním prosincem za Dark Force 14.999 dolarů (377.100 korun).

Cenám se nelze divit, i český dovozce nabízí v současnosti šest modelů, za které si v základu účtuje od 349 do 392 tisíc korun, takže nejde rozhodně o nic levného. Můžeme jen litovat, že limitka není určena pro nás. V Irbitu se ale na rozdíl od ukrajinského Kyjeva, kde vznikaly podobné Dněpry, produkce udržela. KMZ ji ukončil už před patnácti lety, v roce 2000.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - Barrichello
16. 11. 2015 19:13
Zjevně šok pro všechny hatery ruské techniky
Ural, se vstřikováním a ještě se prodává v USA. to musí být šok, vidte pánové >:D >:D >:D
Avatar - WinNatural
15. 11. 2015 17:58
Nádhera
a na sajdu kulomet a ať si mě zkusí vybrzdit nějakej bl.eček ve vw-sazometu >:-[]