Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Už jste viděli Mercedes 190 jako hatchback? Nabízel ho německý úpravce

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Hatchback Mercedes-Benz existoval dávno před třídou A. Jen ho nevyráběl přímo Mercedes.

Mercedes-Benz řady 190 (W201) byl pro tradičního německého výrobce zásadním modelem, poprvé se s ním totiž pustil do střední třídy. "Kompaktní" sedan, vyráběný v letech 1982 až 1993, si ostatně proto vysloužil přezdívku Baby Benz. Celkem vzniklo více než 1,8 milionu exemplářů.

Původně byla stodevadesátka k dispozici výhradně se zážehovými dvoulitrovými čtyřválci, později se pod kapotu dostaly i jiné jednotky. V roce 1985 například měl v sedanu premiéru řadový šestiválec o objemu 2,6 litru a výkonu 122 kW.

A právě tahle verze je důležitá pro tento článek. Německý úpravce Schulz Tuning se totiž rozhodl, že právě z ní udělá hatchback. Výsledkem byla provedení s označeními City a Compakt.

K dipozici byla dvě provedení, pětidveřové a třídveřové. Do současnosti se bohužel nedochovalo mnoho informací o tom, jak přesně přestavba probíhala, nebo kolik stála. A podobný problém máme také s fotografiemi. Důvodem může být skutečnost, že mnoho kusů Schulz nepostavil, podle některých zdrojů vznikla jen čtyři auta.

Hatchbacky každopádně využívaly neupravenou techniku zmíněného šestiválcového sedanu, a měly tedy i pohon zadních kol.

Zadní partie včetně světel pocházely z většího kombíku generace W124. Zdá se také, že oficiálně vozy nenosily charakteristickou třícípou hvězdu. Na sociálních sítích se sice objevují fotky jednoho bílého exempláře, který se znaky Mercedesu honosí, ale pokud jde skutečně o dochovaný originální hatchback od Schulz Tuning, pak zřejmě hvězdy dostal dodatečně.

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Doporučujeme

24. 5. 2020 09:17
Re: Ježkovy voči,
Spíš hnusný. To když vidí Bruno Sacco, jak zprinili jeho parádní dílo, tak se mu musí zvedat žaludek... :-(
Avatar - Stejsn
23. 5. 2020 23:13
Ježkovy voči,
to je normálně STRAŠIDELNÝ! 8-s
23. 5. 2020 15:04
to je
bastard se zavarenejma dverma a uriznutym kufrem. presne jak ty vytvory dementnich ucnu z boleslavi