Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Americe už koupíte jediné auto s pětistupňovým manuálem. Zbývá posledních pár kusů!

Mirek Mazal
Diskuze (7)

Zaoceánský trh má jasno. Přirozená selekce vyřadila z nabídky převodovku, která jinde na světě ještě nedávno patřila mezi běžné součásti nových modelů.

Přechod od čtyřstupňové manuální převodovky k pětirychlostnímu řazení doprovázela daleko větší sláva než následná modernizace k možnosti řazení šestky či dokonce sedmičky. Přítomnost pěti stupňů byla kolikrát označena vnějším nápisem či odznakem na kapotě, aby každý věděl, že rozlet dotyčného nekončí na čtyřce.

Pět pozic manuální kulisy symbolizovalo automobilový průmysl v průběhu 90. let a dozvuky jedné éry jsou evidentně u konce minimálně na zaoceánském trhu. V Americe je nabídka pětistupňového manuálu minulostí, kdysi fantastický pokrok vyhubil přirozený vývoj novějších a lepších technologií.

Za celý rok 2022 se v USA prodalo minimum vozidel vyžadujících ruční výběr jedné z pěti rychlostí. Pomineme-li nechuť Američanů řadit, mají zájemci o soužití s autem na výběr hlavně modely disponující šestkou. Likvidační převaze šestistupňových převodovek statečně odolává poslední mohykán ve formě Nissanu Versa.

Kompaktní sedan či hatchback slouží méně náročným Američanům od roku 2006 do současnosti. V autosalonech postává už třetí generace, jen loni se nechalo přesvědčit skoro 13.400 zákazníků ze Spojených států (v Mexiku se prodalo dokonce přes 48.000 kusů). Nissan těží z nízkých výrobních nákladů, jednoduchého servisu a nízké ceny – verze s motorem 1.6i o výkonu 91 kW (124 koní) stojí od 15.730 USD (347.000 Kč).

Prodejci potvrzují racionální uvažování klientů tížených provozními náklady a inflací. V nedávném průzkumu mezi majiteli a zájemci o Nissan více než polovina respondentů – 53 % – označila cenovou dostupnost za jeden z nejdůležitějších atributů výběru nového vozu. Na druhém místě se umístila nízká spotřeba paliva, což Versa splňuje tabulkovými sedmi litry v městském provozu.

Úsporný Nissan zastupuje v USA úplně poslední možnost nákupu neojetého automobilu s pětistupňovou kulisou, soumrak nad zastaralým řazením dokresluje fakt, že v celých Spojených státech jsou k mání pouze jednotky skladových kusů. Pětistupňový manuál totiž patří k oholené základní konfiguraci, která slouží více marketingovým účelům než do prodeje konečným uživatelům.

Video se připravuje ...

Mirek Mazal
Diskuze (7)

Doporučujeme

20. 2. 2023 12:25
Re: mazal
Ježiš nechce toho !!! Kvůli vám už hodinu brečí na záchodě a nechce vylézt ;-\ ;-\
20. 2. 2023 12:20
Re: Ok, máme zde článek...
Já popravdě ani nechápu, proč by se měl ještě 5 kvalt používat. Ačkoliv spoustě aut ještě před pár lety stačil a frčela s ním taky 250 :-D
20. 2. 2023 11:41
Re: mazal
Snad si od něj nečekal kvalitní článek! :-[] :no:
20. 2. 2023 08:07
mazal
To zas domazal
19. 2. 2023 16:45
Pan Mazal zase kopíroval bez kontroly.
Je neuvěřitelné, že server, který chce vybírat za předplatné ještě zaměstnává redaktory typu pana Mazala. Když už odněkud kopíruje článek, tak by mohl projevit alespoň nějakou činnost a zkontrolovat si pravdivost údajů. Ale šéfredaktorům asi nejde o kvalitu, nýbrž jen o blbé palce nahoru, když si tam nechávají takové neschopy.