Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Česku je na prodej klasický americký hot rod. Má přes 500 koní

Martin Tolar
Diskuze (0)

V USA jde o fenomén, nás v Evropě však trochu míjí. Ale neříkejte, že by vás nelákalo se nějakým hot rodem alespoň projet.

Hot rody jsou velmi specifický směr úprav, který je nejvíc populární v USA. Právě tam byly pro vznik tohoto fenoménu ideální podmínky. 

Nejspíš ten příběh sami znáte. Vše vzniklo díky americkým válečným veteránům, kteří se vrátili domů z války, něco si vydělali a často měli také značné technické znalosti a schopnosti. A chtěli se bavit.

Sami navíc víte, že čím starší auto, tím jednodušší je. Bouráky z padesátých let byly sice skvělé a přepychově vybavené, ale staré fordky z dvacátých a třicátých let zase opravíte šroubovákem a kladivem.

O motoru bylo jasno, v Americe prostě nepřipadá v úvahu nic jiného než pořádný vidlicový osmiválec. Pak ale jakoby se tvůrci inspirovali u Colina Chapmana a z auta vyházeli všechno, co nepotřebovali. A když si představíte motokáru, tak toho vážně moc nepotřebujete - jen kola, volant a pár sedaček. Výsledkem je senzační ztřeštěnost se spoustou chrakteru. Pokud se chcete do téhle popkultury vážně zakoukat, zkuste snímky American Grafitti a Deuce of Spades.

A nebo si hot rod rovnou kupte! Ano, čtete dobře. A tentokrát je to opět přímo u nás v Česku, konkrétně v Praze. Podle popisu je základem Chevrolet high boy z roku 1933. Tomu tedy říkáme slušný věk. Do Čech doputoval jen rám, jinak stavba probíhala zcela na našem území. Ale nemyslete si, že to tvůrci odflákli, naopak se inspirovali v USA u těch nejlepších.

Motor o objemu 350 cui (tedy na naše 5,7 litru) s karburátorem Edelbrock 600 produkuje 506 koní.  Je to i díky většímu sání Edelbrock, ostrým vačkám, širokým řemenicím a novému chladiči. Firma Edelbrock dodala i větší sání, od společnosti Flowmaster jsou zase svody s tlumiči.  K motoru je připojena manuální třístupňová převodovka.  Jednoduchý červený interiér je opravdu jen pro dva a moc toho v něm krom červeného čalounění  není. Dostanete alespoň střechu pro nějakou ochranu před deštěm.

Na kolik si prodejce hot rod cení, to nevíme, cena je na vyžádání. Postavit auto na české doklady bude každopádně velmi složité, ale když se chce, všechno jde.  V současnosti má hot rod americké doklady.

Martin Tolar
Diskuze (0)

Doporučujeme