Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Česku je na prodej sportovní auto, o němž jste určitě ještě neslyšeli. Pochází z Brazílie

Jan Zajíc
Diskuze (1)

I když vám jméno Miura je jistě povědomé, tohle sportovní auto není tou Miurou, která se vám vybaví.

Jak jste jistě poznali z fotky, opravdu nejde o legendární supersport od Lamborghini. Tahle Miura pochází z Brazílie.

Za značkou Miura stála společnost Aldo Auto Capas, později přejmenovaná na Besson Gobbi SA, kterou v roce 1976 založili podnikatelé Aldo Besson a Itelmar Gobbi. Pánové se tak rozhodli rozšířit svůj byznys, který se podle dostupných informací do té doby týkal bankovnictví a automobilových dílů a příslušenství.

V roce 1977 automobilka představila svůj první vůz, sportovně tvarovaný model Miura Sport s motorem vzadu. Auto využívalo techniku Volkswagenu, design byl ale vlastní. Karoserie byla vyrobena ze sklolaminátu.

Vůz, který vypadal sportovněji (měl i mrkačky) a rychleji, než ve skutečnosti jezdil, měl zřejmě úspěch, neboť v dalších letech byl průběžně vylepšován, obměňovala se jeho technika včetně pohonného ústrojí a vzniklo také víc karosářských verzí.

Takže zatímco první exempláře vycházely z Volkswagenu Brasília a kromě šasi spoléhaly i na jeho 1,6litrový vzduchem chlazený plochý čtyřválec, pozdější evoluce Miura MTS dostala modernější vodou chlazenou jedna-šestku z Passatu.

Některé zdroje dokonce tvrdí, že MTS vznikalo i s pravostranným řízením a bylo vyváženo do Singapuru.

Miura ovšem přišla i s jinými modely. Až v roce 1992 přišel konec. Zajímavé však je, že ještě v roce 1995 si zákazníci mohli objednat poslední auto značky - pick-up BG Truck.

A proč o brazilské Miuře najednou píšeme? Protože právě jeden exemplář modelu Sport z roku 1980 se objevil na prodej v Česku, což je opravdu vzácná událost. Kousek, který se podle fotek tak trochu maskuje za Lotus, podle prodejce pohání turbodmychadlem přeplňovaný plochý motor. V inzerátu se píše o výkonu 66 kW.

A cena? Brazilský exot je k mání za 450 tisíc korun.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - eLzyx
12. 11. 2020 23:26
oturbený Brouk
parádní oturbený Brouk. Zajímavé, že se jim povedlo skoro zdvojnásobit výkon. Ta 1.6 má v základu 37kW.