Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Číně okopírovali legendární off-road vyráběný na Slovensku. A moc se s tím nepárali

Dominik Kovář
Diskuze (8)

Portfolio čínské značky čítá mnoho kopií. Model Xianglong je další z nich.

Již před několika lety jsme se udivovali, jak si celkem drze vzala čínská automobilka Great Wall Motors, konkrétně její značka Haval, inspiraci z nového Fordu Bronco a celkem okatě ji aplikovala na svůj model Cool Dog. Nyní přichází výrobce s další kopií.

Haval Xianglong je nové SUV, jehož tvary se nápadně podobají současnému Land Roveru Defender, vyráběnému na Slovensku. Čtvercová zadní světla a nárazník se zdají být levnou napodobeninou originálu v podobě populárního britského SUV. Další podobností je bezesporu plnohodnotné rezervní kolo na pátých dveřích. 

Zbytek vozu už je spíše podobný ostatním modelům značky Haval. Přední části dominuje velká horizontální mřížka chladiče s kulatými světlomety. Dle dostupných fotografií si zákazník bude moci doladit vůz pomocí černých akcentů. SUV by mělo dle informací tamních médií být 4800 mm dlouhé, 1916 mm široké a 1822 mm vysoké s rozvorem 2738 mm. 

Xianglong bude nabízeno s plug-in hybridním ústrojím ve dvou variantách. Ta základní nabídne 1,5litrový zážehový motor, kterému pomohou elektromotory s výkonem 70 kW (94 k) vpředu a 150 kW (201 k) vzadu. V případě silnější varianty bude oproti základu k dispozici přední elektromotor s výkonem 80 kW (108 k).

Video se připravuje ...

Co zatím do médií neuniklo, je přesná velikost baterie a podoba interiéru. Nicméně se počítá se solidním dojezdem 105 kilometrů na elektrický pohon, zatímco kabina má nabídnout digitální rozhraní s velkou obrazovkou infotainmentu.

Vzhledem k tomu, že si designéři modelu Xianglong vzali inspiraci z jednoho z nejlepších současných off-roadů na světě, dá se očekávat, že Xianglong nabídne techniku, případně jízdní režimy, které řidičům usnadní cestu v náročném terénu.

Dominik Kovář
Diskuze (8)

Doporučujeme

27. 6. 2023 09:20
Když už jsme u "kopírování "
- nepřijde vám Defender tak trochu jako okopírovaný Yeti ?
Je to samozřejmě úplně jiná liga, je mnohem větší, ale základní linky a design jsou až nápadně podobné. Třeba je inspiroval Jeremy Clarkson, jemu se Yeti velmi líbila. Zdravím...
25. 6. 2023 20:28
Re: Historie
Nekopíruj. :-[] :-[] :-[] :-[] :-[]
25. 6. 2023 12:55
Re: Historie
Možná je to jen domýšlivost autora článku nebo spíš nadpisu. Nemá o čem psát, tak vymyslí takovou koninu :no:
25. 6. 2023 12:22
Historie
Trochu mi to připadá, že se poslední dobou okatě osočují Číňané z poměrně snadno prohlédnutelných nesmyslů. Naprosto souhlasím s Freddym a Erickem, že o kopii Defenderu asi nejde. Jako by někdo chtěl, aby bylo jasné že Číňané jsou veskrze hodní a poctiví lidé. Nemám rád generalizace. V každém národě/státu jsou lidé poctiví a jsou i tací, kteří nejsou. Samozřejmě se dneska můžeme zasmát nad "podařenou" napodobeninou X5 z dílny jakéhosi čínského výrobce z před pár lety http://s1.cdn.autoevolution.com/…-lol-59621_1.jpg
25. 6. 2023 11:33
Ústav slepců
Vážená redakce,
Je skvělé, že zaměstnáváte lidi bez daru zraku. Vážím si toho.
Jen považuji za dost odvážné je nechat hodnotit design.

Děkuji