Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Číně unikl na veřejnost nový Ford Edge. Jak se vám líbí?

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Z většiny evropských trhů sice Ford Edge zmizel, v Číně se však objevila nová generace.

Druhá generace modelu Ford Edge byla představena v roce 2015 a v roce 2019 prošla modernizací. To už jsme ale na starém kontinentu příliš neocenili, neboť v průběhu roku automobilka postupně model stáhla z většiny evropských trhů.

V zámoří a v Číně ovšem vůz pokračuje v prodejích a zřejmě se chystá představení jeho nové generace. Tu prozradilo čínské ministerstvo průmyslu a informačních technologií, které v rámci homologačního procesu zveřejnilo několik nových snímků třetí generace.

Na zveřejněných snímcích vidíme středně velké SUV s kompletně přepracovaným designem a zapuštěnými klikami dveří. Pozornost na sebe strhává především přepracovaná příď s výraznou maskou, na kterou navazují světlomety s protaženou horní hranou. Jde přitom o podobný styl, jaký jsme již viděli u nedávno představených čínských modelů  – například Explorer, Equator nebo Evos.

Z profilu vůz vypadá vcelku jednoduše, zajímavé je ovšem zvýšení boční linky u C sloupku (tedy za zadními dveřmi), od kterého pak boční linka karoserie opět pozvolna klesá k D sloupku. Ztmavené sloupky navíc ukazují snahu automobilky dosáhnout efektu tzv. plovoucí střechy.

Video se připravuje ...

Na snímcích jsou vidět hned dvě verze nové generace modelu Edge, přičemž stříbrná verze působí honosněji. Stačí se podívat na chromované prvky v masce a 20“ litá kola, zatímco modrý vůz má 19“ lité disky. Oproti minulé generaci navíc došlo k přemístění zrcátek z A-sloupků na dveře. Automobilka také přepracovala záď vozu, včetně otvírání pátých dveří, a zvětšila nápis Edge pod logem.

Snímky kabiny k dispozici bohužel nemáme, dokumenty na webu čínského ministerstva však odhalují alespoň některé technické parametry. Čínská specifikace nové generace Fordu Edge by tak měla měřit přesně pět metrů na délku, čímž překoná nejen americkou verzi modelu, ale také prodlouženou čínskou verzi Edge Plus se třemi řadami sedadel.

Technické parametry dále odhalují šířku 1961 mm a výšku 1773 mm, což opět znamená nárůst rozměrů oproti minulé generaci Fordu Edge. Stejně tak rozvor s délkou 2950 mm znamená nárůst o 100 mm. Nový Ford Edge bude dostupný jak v pětimístné konfiguraci, která má vážit 1990 kg, tak v sedmimístné konfiguraci s hmotnosti 2084 kg. Vyšší verze modelu bude vždy sedmimístná.

Pod kapotou obou verzí bude uložen 2,0litrový turbem přeplňovaný čtyřválec o výkonu 185 kW. Zatím není zřejmé, kdy automobilka novou generaci modelu Edge pro čínské trhy představí, s největší pravděpodobností by k tomu ale mohlo dojít během autosalonu Guangzhou. Největší otázkou ale zůstává, zda se čínský Edge dostane i do zámoří, nebo Ford v USA představí vlastí verzi modelu.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

13. 8. 2022 17:08
Re: Jak se nám co
Tak zrovna u tohoto auta je to fuk, je nezajímavé už od prvního pohledu. Stejně jako jeho předchůdce… škoda ho není…
Avatar - 3_diamanty
12. 8. 2022 23:15
takyto ford
vedla nejakeho mustanga explorera ci bronca je to proste nepekny kusok... co uz.... ford vie dnes uz len SUVecka a mustanga.. mustanga ktoreho uz tiez akoby robil poslednu dobu len z povinnosti ... som zvedavy co bude v eu s focusom ci fiestou ... lebo akosi ich caro uz straca moc ... o poklesoch predaja uz ani nevravim.... dnes uz fiestu poraza aj sandero
Avatar - CHerokee
12. 8. 2022 22:39
Jak se nám co
líbí..to je fuk. Teď to bude pořád stejné...budou více či méně zajímavá auta, ale jen pro mimoevropské trhy. U nás skončí benziny, diesely, část hybridů...a budeme "zachraňovat" planetu.
12. 8. 2022 20:45
Ford novinky
Uz sa opakuju po kii, hyundai? :)

Ford novinky naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/