Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Číně zmenšili Ford Bronco do malého elektromobilu Geely Panda Knight

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Malý elektromobil má úchyty na kapotě i žebřík na boku, jeho domovem však bude město.

Čínský automobilový gigant Geely představil koncem loňského roku vcelku roztomile vypadající městský elektromobil Panda, spadající do modelové řady Geome (pod touto značkou by měl být i prodáván), který svým designem ikonického medvídka vlastně i trochu připomínal. Nyní však přijíždí Geely Panda v drsnější verzi King, která připomíná spíše Ford Bronco.

Přední část prošla kompletní proměnou, které unikly snad jen kulaté LED světlomety. Lakovaný povrch uzavřené masky nahradila černá imitace masky chladiče s hranatými okraji a světle zelenými dekory. Elegantně čistý nárazník pak nahradil robustněji tvarovaný nárazník s dvojicí zářivě zelených tažných ok.

Video se připravuje ...

Na kapotě se nově objevily úchyty, které v moderní době přinesl právě Ford Bronco. Ty jsou stejně jako tažná oka nebo střešní podélné nosiče lakovány zářivě zelenou barvou. V podbězích s výraznými černými plastovými lemy vidíme drobná kola s pětipaprskovým designem, zatímco u levého zadního okna je žebřík ve stylu Land Roveru Defender pro snazší přístup k zavazadlům na střeše.

Díky novým doplňkům model Panda King nepatrně narostl, stále se však jedná o prcka s délkou 3.135 mm, šířkou 1.565 mm a výškou 1.655 mm. Rozvor 2.015 mm zůstal stejný, stejně jako světlá výška. Navzdory drsnému designu tak tohle vozítko nejspíš nikoho nepřesvědčí, že si troufne i mimo zpevněné cesty.

Ostatně správným prostředím je i s ohledem na techniku jedině město. Pod kapotou je totiž uložen jeden elektromotor o výkonu 30 kW (41 k) s nejvyšším točivým momentem 81 Nm, který čerpá energii z lithium-železo-fosfátové baterie s kapacitou 17,03 kWh. Dojezd je tak v optimálních podmínkách 200 km, ovšem podle čínského (optimistického) protokolu CLTC.

Cestující však jistě ocení vcelku prostornou kabinu, která nabízí cestování ve čtyřech, případně po sklopení zadních opěradel zavazadelník o velikosti až 800 litrů. Ve výbavě je 9,2palcový digitální přístrojový štít, 8“ dotyková obrazovka infotainmentu, klimatizace a nechybí pestrá nabídka barevného interiéru, včetně volitelného čalounění falešnou kůží.

Panda Knight se začne prodávat během září, přičemž cena na čínském trhu startuje od cca 122.400 Kč, ve vyšších výbavách pak od 174.600 Kč. Robustně tvarované městské elektromobily se přitom v Číně stávají populární záležitostí, což dokazuje i rozruch, který vyvolal Bajoun Yep.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
1. 9. 2023 09:42
Re: Klasická Čína...
no ale my víme že kopírování znamená pro Mandaríny poklonu pro tvůrce originálu, že :-) :-) :-) :-) :-)
Avatar - Ja Prvni 123
30. 8. 2023 20:35
Klasická Čína...
Vykrást současně Bronco i Pandu, to už je teda majstrštych.