Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Kalifornii jsou už legální lepící poznávací značky

Mirek Mazal
Diskuze (5)

Nové poznávací značky zcela přilnou k nárazníku bez jeho navrtání. Státem schválené nálepky nekazí dojem, přitom plní stejnou funkci jako předcházející nevzhledné tabulky.  

Kalifornie představuje pro tuzemské motoristy automobilovou exotiku, kromě řady labyrintů mimoúrovňových křižovatek je na západním pobřeží samozřejmostí popojíždění v extrémních kolonách bohatě obsazených elektrickými a také vodíkovými modely aut. Předjíždění zprava je legální, překvapí i absence klasických stanic technické kontroly nahrazených pouhým měřením emisí. Vlastní pravidla nedávno doplnila ještě jedna novinka třetího největšího státu USA, a to schválení pilotního programu nalepovacích poznávacích značek.

Novinka zkušebně nahrazuje typické plechové značky dehonestující přídě automobilů. Pokrok trval roky zkušebního programu a byrokracie, ale nakonec se podařilo a můžeme jen závidět příjemnější alternativu k nevzhledným držákům plechových tabulek věčně odpadávajících na silnici.

Kalifornie přitom zavedla úplně jednoduchý systém, stačí navštívit webové stránky License Plate Wrap a vybrat si jeden z osmi různých designů SPZ. Přednastavené šablony jsou schváleným standardem určeným pro nová, starší i historická vozidla.

Výběr standardizovaných značek dává určitou míru individuality prostřednictvím různých barev podkladu, dodatečných znaků nebo symbolů. Po označení vyhovujícího designu nálepky zbývá zadat informace z technického průkazu včetně adresy a počtu najetých kilometrů. Po čtyřech až šesti týdnech od objednávky přijdou decentní SPZ doručovací společností a v balíku bude přiložen i návod k nalepení.  

Trefit značky na určené místo zvládne průměrně inteligentní Američan, kromě upřesňujících pokynů dodavatel doporučuje zkontrolovat i stav laku. Nejlepší je zcela neporušený originální povrch, což je u ojetin prakticky nemožné, ovšem lepidlo údajně zvládá i narušenou vrstvu tovární barvy. Omezenou životnost lepení může způsobit například nekvalitní nástřik nárazníků nebo pochybná fólie.

Dodavatelská firma eviduje tisíce zájemců o nalepovací SPZ, které přibývají v ulicích. Mluví se o expanzi do dalších zemí, rozšíření prý zkomplikoval koronavirus a s ním spojená opatření.

Mezi současnými zákazníky nelze najít typickou cílovou skupinu, neforemné plastové držáky či plechové tabulky vyhodili do koše provozovatelé elektromobilů, supersportů i obyčejných osobních aut. Všichni mají zřejmě společnou touhu levně nechat co nejvíce vyniknout původní tvary nárazníku.

Modernizovaná SPZ od LPW vychází na pouhých 85 dolarů (1967 Kč). Necelé dvě tisícovky je příznivá cena za vyčištění vozu od přivrtaných hranatých cedulek, vůči desetitisícovému poplatku za české značky na přání je pětina ceny zárukou toho, že by se kalifornský pokrok ve velkém ujal i u nás.

Mirek Mazal
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
8. 6. 2022 19:17
Samolepky
Som zvedavy ako to bude drzat na niektorych tych bawach ked to placnu cez ten ich prasaci rypak... tam to bude nepouzitelna blbost
Avatar - petr petrumr
8. 6. 2022 16:16
Re: Nalepovací SPZ
pod rz ty podložky nepatří, nacouvá auto s kulou a rz je ne zemi. Já mám připevněnou rz 4 trhacíma nýtama už na třetím autě a pod tym je ještě oboustranná páska aby to trochu pružilo. Nejlépe jsem to měl na bílém citroenu, ta značka se musela hledat jak splívala.
8. 6. 2022 15:27
Re: Nalepovací SPZ
mladá už to má nalepený normálně oboustrannou lepící páskou a vypadá to dost dobře...
8. 6. 2022 14:24
Re: Nalepovací SPZ
A prenosné značky by sa mohli dávať na suchý zips... :-[]
8. 6. 2022 14:17
Nalepovací SPZ
Určitě to nevypadá špatně. U nás myslím, že nejvíc lidi štvou ty podložky pod SPZ a že v podstatě tam je vždy nějaká reklama nebo nápis. Už se prodávají skryté držáky, které vypadají mnohem lépe, ale těžko říci jak dobře drží. To samé pokud to dávají na magnety.

Na těch značkách z Kalifornie se mi nejvíce líbí, že můžete mít i tmavou variantu, tedy černou značku se žlutými písmeny. Ty bílé značky na tmavém autě jsou prostě děsný.