Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Kanadě se objevil tajemný Volkswagen, údajně zapomenutá studie vozu budoucnosti. Opravdu?

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Volkswagen postavil spoustu neotřelých studií, jako ostatně každá velká automobilka. V Kanadě se ale objevilo na prodej auto, které by mělo být jakýmsi zapomenutým konceptem.

V inzerátu se totiž kromě samotného a velice podivně tvarovaného vozu nachází také fotografie cedulky, na níž se píše, že jde o koncepční auto z roku 1970, které postavilo kalifornské designérské studio jako vizi Volkswagenu pro rok 2020. Z toho se zdá, že si výrobu vyžádala přímo německá automobilka.

Jak ovšem zjistil německý Spiegel, v centrále značky ve Wolfsburgu o takové studii nic nevědí. "Vůz je pro nás kompletně neznámý," tvrdí VW.

Podivné vozítko prodává David Grainger, který je vlastní už nějakých 25 let. Koupil ho v polovině 90. let od americké společnosti Fantasy Car společně s dalšími sedmi auty.

Tehdejší šéf Fantasy Cars Bub Butts mu prý vyprávěl už zmíněný příběh o stavbě vize Volkswagenu pro rok 2000. Zajímavá pak je také informace, že se tajemné VW údajně objevil ve filmu Návrat do budoucnosti 2. Ovšem jen krátce.

Do pátrání se pustil také americký web Jalopnik, který po přezkoumání některých detailů došel k názoru, že základ vozu opravdu pochází z Brouka v provedení z let 1968 až 1970. I když některé díly mohou být novější a některé zase z VW Typ 3.

Kloní se proto k názoru, že jde o jedinečnou přestavbu Brouka, kterou kdosi (jednotlivec, nebo nějaká dílna) v 70. letech z důvodů, které už asi nezjistíme, postavil v jediném exempláři.

Mimochodem, podivné VW nebylo nikdy registrováno, přestože by teoreticky mohlo, má totiž veškeré nutné vybavení, jako zrcátka, světla, ukazatele směru nebo stěrače. Plochý motor je samozřejmě vzadu a pohání zadní kola.

A zajímat by vás mohla i cena. Auto je k mání za 5 tisíc kanadských dolarů, což je v přepočtu asi 85 tisíc korun.

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
4. 9. 2020 09:48
No je to docela podobné ...
... většině současných elektromobilů.

... ale jinak mi to připadá jako auto z nějaké scifárny, z filmu
Avatar - Stejsn
4. 9. 2020 08:13
2020?
Opravdu? Já tam čtu 2000. Ale musím uznat, že vevnitř mi to příjde docela útulné.