Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V lednu se otevřou tři nové stanice na CNG, v ČR jich tak bude 37

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Na podzim loňského roku v ČR jezdilo přes 3250 vozidel spalujících stlačený zemní plyn.

Síť plnících stanic pro vozidla na stlačený zemní plyn (CNG) se v Česku pomalu rozrůstá. Během ledna budou otevřena pro veřejnost tři nová zařízení. Celkem tak bude v Česku 37 plnících stanic. ČR stále výrazně zaostává za jinými evropskými zeměmi, kde mají řidiči vozů na CNG k dispozici stovky plnících stanic.

Plynárenská společnost Vemex včera otevřela novou CNG stanici v Ostravě, která bude součástí pumpy Lukoil. Na konci týdne pak společnost E.ON otevře svou třetí CNG stanici, a sice v Úpici u Trutnova. Třetí veřejnou stanici CNG v lednu otevře společnost Bonett Bohemia v Terezíně.

"Během celého roku předpokládáme otevírání dalších nových CNG stanic, na jaře například přibude CNG stanice v Žebráku," uvedla manažerka České plynárenské unie Markéta Schauhuberová. V roce 2020 by podle odhadů ČPU mělo v tuzemsku fungovat 300 až 400 těchto zařízení.

Vozů na CNG na českých silnicích přibývá. Na podzim loňského roku jich zde jezdilo přes 3250. Česká pošta také nedávno vypsala tendr na více než 400 vozidel s pohonem CNG.

"S CNG vozy jezdí u nás už třeba i DHL v Praze, Ostravě i Olomouci, ale i komunální vozy Pražských služeb, polovina všech vozidel městské policie v Ostravě a přes 340 městských autobusů i minibusů," dodala Schauhuberová.

Vozidla na CNG již vyrábí většina velkých automobilek, mezi nimi Mercedes-Benz, Volkswagen, Fiat či Opel. Roste o ně zájem především kvůli ekonomičtějšímu provozu proti automobilům na běžná paliva.

Infrastruktura plnících zařízení CNG v ČR však stále silně zaostává za některými evropskými zeměmi. Například v Rakousku funguje zhruba 220 plnících zařízení CNG pro veřejnost, v Itálii je jich 840 a v Německu 900.

Podobný trend panuje na trhu s elektromobily. Energetické firmy se předhánějí s výstavbou nabíjecích stanic a předpovídají těmto vozům světlou budoucnost zejména kvůli malé ekologické zátěži. V Česku je zatím elektromobilita v začátcích, automobilů na elektřinu jezdí několik desítek.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
11. 1. 2012 20:53
Re: mapka?
Jak je libo [odkaz] :-)