Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Německu je na prodej kupé Bilenkin. Svérázné ruské retro stojí ranec

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Na konci roku 2015 představila ruská společnost Bilenkin Classic Cars vlastní auto. Malosériové a do velké míry ručně vyráběné kupé tehdy zaujalo retro tvary, technikou BMW, netradičním provedením interiéru a také cenou.

Nevíme, kolik kusů Rusové postavili, ale určitě jich nebylo mnoho, firma navíc cílila hlavně na domácí trh. Proto nás překvapilo, že jsme našli jeden exemplář na prodej v Německu u společnosti Klassen.

A co je tedy Bilenkin Vintage zač? Zjednodušeně řečeno jde o důkladně převlečené kupé BMW řady 3 E92 (pátá generace), které se vyrábělo v letech 2005 až 2013. Rusové zájemcům dali možnost vybrat si motorizaci, víme, že vznikla auta s přeplňovaným třílitrovým šestiválcem z BMW 335i o výkonu 305 koní, kromě toho se ale Bilenkin chlubil vozem se silnějším atmosféricky plněným čtyřlitrovým osmiválcem z BMW M3 o výkonu 420 koňských sil.

Vznikl ovšem také minimálně jeden kus s pohonem všech kol postavený na základě 340i xDrive - tato motorizace se přitom objevila v šesté generaci řady 3.

Exemplář, který je na prodej v Německu, pod kapotou ukrývá třílitrový šestiválec o výkonu 305 koní, spojený s šestistupňovou automatickou převodovkou a pohonem zadních kol.

Pokud se podíváte do interiéru, můžete si všimnout bavoráckých ovladačů směrovek či stěračů. Do přepracované palubní desky se pak povedl zabudovat i displej multimediálního systému, nechybí otočný ovladač iDrive.

Jinak ale interiér prošel výraznou změnou. Bilenkin zákazníkům nabízel široké možnosti individualizace a v případě tohoto kusu se někdo opravdu vyřádil. Nejlepší obrázek o podobě kabiny si uděláte z fotek v galerii, na nichž si můžete prohlédnout zajímavé retro prvky, zvláštní kombinaci barev, materiálů, vzorů (všimněte si zejména stropnice nebo výplně dveří), dekorů nebo různých ozdob a ornamentů. Výsledek je takový, řekněme... východoevropský.

A cena? Kupé s dvoubarevným lakem je k mání za 499.800 eur, což je v přepočtu asi 12,8 milionu korun. V roce 2015 přitom Bilenkin jako základní cenu šestiválcového provedení uváděl částku 130.000 eur (tehdy asi 3,5 mil. Kč, podle aktuálního kurzu 3,3 mil. Kč). 

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Doporučujeme

23. 6. 2021 19:26
Rusky opulentní
Je to takové... no Ruské. Vypadá to, že je i dobře postavené, ale ta přezdobenost, to nééé.
23. 6. 2021 10:00
Celkom fajn
Mne sa to celkom páči. Mám rád zdobné veci (ok, možno nie AŽ TAK zdobné :-) ) a mám rád retro. Zvonku je to pekné - až na tú plutvu - mohli ju potiahnuť až do konca, alebo vynechať úplne. Takto to vyzerá divne aj keď mám taký dojem, že niečo podobné som už na aute videl v minulosti. A čo sa týka interiéru - ten môžete mať aký chcete - pozrite na ich stránky a uvidíte, že to ide aj menej "kolotočársky".
23. 6. 2021 09:06
Re: Tak ten vnitřek
A nie len ten. Celé to je také....ruské.. :-) Zbuchanka...
Avatar - Stejsn
23. 6. 2021 07:42
Tak ten vnitřek
je dobrá kolotočárna! :D
Avatar - caliban
23. 6. 2021 07:16
blicí smajlík
Tak to je hodně silnej humus.