Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Německu je na prodej tak trochu záhadné kupé od škodovky. Co je zač?

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Při brouzdání nabídkou automobilů na prodej pravidelně objevujeme vozy, které nás dokážou překvapit. Jako třeba tahle Škoda 1201.

Auto je to zajímavé už na pohled, hlavně díky výrazné červené barvě karoserie, neobvykle velkým kolům a především jednomu jedinému páru dveří.

Škoda 1200 a ani její modernizovaná varianta 1201 se přitom v provedení kupé samozřejmě nevyráběla. K dispozici byly verze sedan, dodávka, kombi (STW), sanitka a pick-up. V roce 1950 sice vznikl prototyp roadsteru, ale ani ten se do sériové produkce nedostal.

Prodejce, který červené kupé nabízí, tvrdí, že v případě kupé jde také o tovární prototyp. Údajně byl někdy v 60. letech minulého století prodán jednomu z inženýrů z týmu vývojářů v automobilce. Auto bylo v jeho vlastnictví do "nedávné doby" a kupé má být až na volant a větší kola v původním stavu.

Prodejce za škodovku s nájezdem okolo 57 tisíc kilometrů žádá 55.555 eur, tedy v přepočtu asi 1,4 milionu korun.

Když jsme se ale pustili do pátrání po dalších informacích, narazili jsme na jeden inzerát z roku 2015, v němž slovenská firma 83 REBORN, zabývající se mimo jiné renovacemi veteránů, nabízí právě tohle auto - nikoli ovšem jako jeho majitel, nýbrž v jeho zastoupení.

To ale není ani důležité, podstatné je, že v inzerátu se píše, že jde o Škodu 1201 Sedan upravenou na dvoudvéřové kupé s platným technickým průkazem.

Ještě o několik týdnu dříve prodejce prozradil, že se jedná o starší projekt, který byl započat někdy okolo roku 1995. V průběhu úpravy na kupé škodovka dostala také nový motor o objemu 1,5 litru. V září roku 2015 byl tehdy nedodělaný vůz k mání za sedm tisíc eur, což je podle aktuálního kurzu zhruba 180 tisíc korun.

Jak říkáme: někdy se v prostě inzerci dají objevit zajímavá auta s neobyčejnými příběhy a osudy...

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Doporučujeme

22. 10. 2021 14:12
Re: Re: Ta fotka
Nedávalo. Nie je to tovarensky prototyp, je to ručná výroba a nemá takú cenu.
22. 10. 2021 13:25
Re: Ta fotka
Takže ju kupuješ a ideš dať dokopy? Dávalo by to zmysel. ;-)
22. 10. 2021 07:52
Ta fotka
na odtahovke je ,keď ju švagor predal. Mal ju v podzemnej garazi na Dolných honoch (štvrť v Bratislave)
22. 10. 2021 07:45
Trošku
to osvetlim. Toto auto začal stavať asi pred 20 rokmi bývalý zavodnik Ondrej Dobrota v Bratislave. Keďže mal rozbehnutych viac projektov (1200 k Camaro, " skakajucu " Impalu) nemal na Skodovku čas, tak ju predal môjmu švagrovi, ktorý ju mal v garazi ďalších asi 10 rokov. A keďže ani on nemal na ňu čas (začal podnikať a stavať dom), asi pred 5 rokmi ju predal, už si nepamätám komu. Inak, vždy mala pôvodný motor, malo to byť "kaficko", nie dragster. A pamätám si ako sme nasadzali karosériu na rám. Bolo nás 7 a kamoša seklo v krížoch 😀. Bola k*urevsky ťažká.