Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Praze přibudou další pruhy pro autobusy. Kde to bude?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
V Praze se rozšíří počet vyhrazených pruhů pro autobusy MHD. Nový má přibýt například nedaleko stadionu Slavie v Praze 10 nebo v ulici U Plynárny.

ČTK to sdělil Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD. Trvale by měl být rovněž vyznačen pruh na Jižní spojce, který zatím je ve zkušebním režimu.

Nový pruh, dlouhý zhruba 500 metrů, by měl začínat u železničního podjezdu na rozhraní ulic U Slavie a U vršovického hřbitova ve směru na Bohdalec. Pruh povede ke křižovatce s ulicí Moskevskou. Dopravu na těchto komunikacích nyní komplikuje oprava tramvajové trati z Michle na Spořilov. "Aktuální situace je tu nyní zhoršená kvůli tomu, že v rámci rekonstrukce tramvajové trati na Chodovské je kapacita průjezdu pro všechna vozidla zásadně omezena," uvedl Drápal. Oprava kolejí má skončit 25. března.

V souvislosti s ukončením této opravy vznikne další pruh vedený po tramvajové trati od ulice Nad Vinným potokem k zastávce Chodovská. Další pruh vznikne v Chlumecké ulici v podjezdu pod Pražským okruhem před vjezdem do Horních Počernic v Praze 14.

Nově pojedou vyhrazeným pruhem autobusy v Praze 6, a to na Evropské ulici mezi ulicí Přední a zastávkou Nad Džbánem. Vyznačen by mohl být v dubnu. Odděleně od aut pojedou vozy MHD také po Bělohorské od zastávky Malý Břevnov směrem k Bílé Hoře.

Trvale by měl být vyznačen pruh na Jižní spojce před Barrandovským mostem. Tady funguje asi tři roky, zatím v provizorním režimu. Pruh by měl zůstat ve stejném rozsahu.

V Praze je nyní zhruba 38 kilometrů pruhů pro autobusy, 12 kilometrů tramvajových kolejí oddělených od aut a 194 křižovatek, kde mají spoje MHD přednost. Praha loni prodloužila například pruh pro autobusy na Strakonické od Lahoviček do Chuchle.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
17. 3. 2017 16:24
Ústecká
A co kdyby ti * konečně otevřeli třeba ten pruh pro autobusy na Ústecké? Každodenní kolony... a Praha čumí jak puk.
17. 3. 2017 16:23
Re: Trojská
Ona je zavřená? Včera jsem přes Trojskou jel a byla úplně v pohodě.
Avatar - Barry Lyndon
17. 3. 2017 11:28
na zvláštní pruh pro autobusy mají pražské ulice poněkud mál
Zvláštní pruh pro autobusy na čtyřproudé ulici je fajn, možná je snesitelný i na tříproudé ulici, ovšem na dvouproudé ulici, kde sníží kapacitu ulice o 50% je snesitelný už docela těžko...
Avatar - Ada je zase tady
17. 3. 2017 00:07
Trojská
Kdo nechal jen tak "pro zábavu" svévolně pro auta uzavřít normálně průjezdnou Trojskou ulici z Prahy 8 do Prahy 7 by zasloužil do zubů. :no:
17. 3. 2017 00:00
Hm
To jsem zvědavý jak to bude, pokud od Slavie udělají z pravého pruhu bus pruh, tak jediné odbočující auto na Bohdalec vytvoří kolonu až do centra. Teda pokud by museli všichni bus pruh striktně respektovat jak navrhuje "shawt" výše. S aktuálními omezeními dál na Chodovské tam asi mají problémy autobusy, tak to město zase řeší nesmyslným přílepkem v podobě bus pruhu. Podle mého je to úplná blbost, vždyť je to jeden z hlavních tahů z Prahy na jih.

Jinak uzavírku ulice U Plynárny považuji za zločin proti obyvatelům a naprostý výsměch všem lidem, kteří to z daní platí. Uzavírka na celý rok 500m dlouhé silnice, která má alternativní trasu v řádech kilometrů + dopravní problémy s tím spojené. Tu "stavbu" pozoruji a vzhledem k tomu, že se tam X měsíců nic nedělo (kromě vytrhaných kolejí a rozkopaného chodníku) jsem tam normálně jezdil. Teď se blíží termín, tak se tam najednou pracuje i o víkendu.