Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V sobotu se začne nanovo opravovat problémový úsek dálnice D1 u Humpolce

ČTK
Diskuze (3)

Silničáři firmu vybrali bez otevřené soutěže, zdržení by mohlo ohrozit provoz.

Tuto sobotu se začne nanovo opravovat problematický úsek dálnice D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem na Vysočině, oznámil ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Čtrnáctikilometrový úsek dálnice opraví Skanska za zhruba 640 milionů korun. Celá modernizace D1 má být hotová v roce 2021, uvedl ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Pavol Kováčik.

Opravy 14 kilometrů dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem začaly loni v březnu. Zakázku za 1,75 miliardy korun tehdy dostalo sdružení tvořené českou firmou Geosan Group, italskou Toto Costruzioni Generali a kazašskou SP Sine Midas Stroy. Stavba však nabrala zpoždění a stavaři nestihli práce během zimy přerušit. Stát proto stavebním firmám vypověděl smlouvu.

Skanska letos dokončí zahájené práce ve středním pásu a vymění zhruba polovinu vozovky v levém jízdním pásu. Silničáři firmu vybrali bez otevřené soutěže, zdržení by mohlo ohrozit provoz. K podání nabídky vyzvalo ŘSD sedm firem. Zpoždění prací již způsobilo na dálnici problémy zejména v prosinci, kdy se za hustého sněžení tvořily v úseku kolony dlouhé desítky kilometrů.

Zhotovitele dalších prací na tomto úseku bude ŘSD hledat v klasickém výběrovém řízení, nutná je například dostavba nadjezdu na silnici třetí třídy mezi obcí Bystrá a městem Humpolec nebo modernizace zbylého úseku, který nyní Skanska neprovede. Hlavní stavební práce v tomto úseku by měly skončit v říjnu příštího roku.

Modernizace dálnice D1 je rozdělena do 20 úseků, 13 z nich je dokončeno, na čtyřech úsecích se pracuje, úsek u Humpolce bude pátým. U zbývajících dvou úseků se nyní koná výběrové řízení, skončit má letos. Zahájení prací se očekává příští rok. "Tak, aby byl termín celkového dokončení rekonstrukce a modernizace dálnice D1 v roce 2021 splněn," řekl Kováčik.

ČTK
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - rokyta.p
10. 5. 2019 09:09
Za StBáka směřujeme k Bangladéši
StBák v rudé čepici zatím nepostavil z dálnic nic, jen schoval paka Tokota ze Skansky. Připomínám, že na D47 (D1) se neudělalo nic. Je to jak horská dráha. Super, že mám stabilní auto a ne třeba Octavii 2, která umí končit v kotrmelcích i na rovném, protože jinak by to byl smrťák. Dále mohu potvrdit, že vysmívaní pšonci (poláci) už mají dálnice lepší jak my.
10. 5. 2019 08:29
p*čo
Bůh s námi
10. 5. 2019 08:27
takze dalsi novej kus dalnice, aspon podle StBaka babise
nechapu, proc StBak stavi novou, jak tvrdi. podle me by stacilo opravit tu starou.
cela D1 mezi prahou a brnem mela byt opravena uz byt vloni, asi si tu praci setrej.
snad to stihnou nez padne krize, uz na pristi rok pocita StBak, ze ministerstvu dopravy skrtne 15 mld, tak sem zvedavej, z ceho budou stavet