Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V tendru na manažera soutěže na mýtný systém je šest uchazečů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Do tendru na projektového manažera soutěže na výběr elektronického mýta po uplynutí stávající smlouvy s firmou Kapsch se přihlásilo šest uchazečů.

Komise ministerstva dopravy žádnou z podaných nabídek nevyřadila, sdělil mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. Nabídky nyní posoudí hodnotící komise, rozhodujícím kritériem je cena, která má váhu 60 procent. V Česku se mýtné vybírá od roku 2007 a systém na základě desetiletého kontraktu provozuje právě firma Kapsch.

Mezi přihlášenými jsou společnosti Cetag, Arthur D.Little, BDO IT a CGI IT Czech Republic. Společnou nabídku dále podaly PricewaterhouseCoopers ČR a M.T. Legal. Ministerstvo obdrželo společnou nabídku také od KPMG, Tempest Czech a AK Volopich, Tomšíček a spol.

"Počet nabídek ukazuje, že zadávací řízení bylo nastaveno správně a ministerstvo má možnost z více zájemců vybrat pro stát nejvýhodnější nabídku," uvedl Neřold. Z předložených nabídek je navíc zřejmé, že maximální stanovená cena 100 milionů korun bude výrazně snížena.

Vítěz soutěže by podle ministerstva mohl být znám v září, pokud časový harmonogram neovlivní další postup jednotlivých účastníků. Úkolem projektového manažera bude především vyhodnocení jednotlivých způsobů výběru mýta. Vypracovaný materiál potom ministerstvo předloží vládě. "Teprve na základě objektivního posouzení nákladů a výnosů kabinet vybere cílový model výběru mýta a projektový manažer připraví v úzké součinnosti s ministerstvem dopravy podrobné zadávací podmínky soutěže," uvedl Neřold.

Využití projektového manažera je podle ministerstva obvyklým postupem při přípravě významné zakázky, jakou je dodávka a provozování mýtného systému. Ministerstvo v podmínkách soutěže rovněž počítá s tím, že vítězná společnost bude mít i roli administrátora, bude tedy spoluodpovědná za zadání a výběr potenciálních dodavatelů. "Cílem je, aby zadávací dokumentace k soutěži na Systém elektronického mýta po roce 2016 a poskytovatele služeb s provozem tohoto systému souvisejících byla připravena co nejkvalitněji," dodal Neřold.

Mýtný systém na zhruba 1300 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a 180 kilometrech silnic první třídy provozuje Kapsch na základě desetiletého kontraktu. V Česku se mýtné vybírá od roku 2007. Loni systém vybral zhruba 8,55 miliardy korun, od zahájení provozu téměř 50 miliard korun. Z vybraného mýtného náleží společnosti Kapsch a jejím subdodavatelům mezi 18 a 20 procenty.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)