Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Valentino Balboni opět ladí Lamborghini

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
VB je nová značka úpravce vozů s býkem ve znaku, za jejímž vznikem stojí bývalý hlavní testovací jezdec automobilky Lamborghini.

Valentino Balboni je pro příznivce Lamborghini žijící legendou, která údajně testovala 80 % všech vyrobených vozů v celé historii značky. Zásluhy tohoto muže ostatně ocenila i samotná automobilka, když v roce 2009 představila Lamborghini Gallardo LP 550-2 Valentino Balboni.

Tehdy již byl Valentino Balboni v důchodu, ale stále působil jako poradce automobilky a na významných soutěžích automobilové elegance pak byl porotcem, který se samozřejmě specializoval na Lamborghini.

To mu ovšem nejspíš nestačí a představuje svou vlastní společnost VB, která se samozřejmě zaměřila na ladění vozů značky Lamborghini a rovnou se pouští do modelu Aventador LP 750-4 SV.

Právě pro něj si totiž Valentino Balboni připravil nový výfukový systém, který je vyroben z titanu a jeho hmotnost je pouhých 6,3 kg. Oficiální materiály společnosti VB slibují „novou dimenzi zvuku“ a zároveň uvádějí, že vznikne jen 30 exemplářů. Výroba každého z nich pak zabere 350 hodin.

První produkt z vývoje své nové společnosti hodlá Valentino Balboni představit 20. srpna letošního roku na Concorso Italiano v kalifornském Seaside v Monterey Bay, které je součástí Pebble Beach Concours d’Elegance.

Valentino Balboni se narodil 13. května roku 1949 v italském Casumaro a zaměstnancem automobilky Lamborghini se stal 21. dubna roku 1968 jako učeň automechanik. V roce 1973 se stal testovacím jezdcem po boku slavného Boba Wallace a do důchodu odcházel na podzim roku 2008, ale stále zůstává v těsném kontaktu s automobilkou, což nyní dokonale dokumentuje i jeho vlastní podnik.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)