Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Bahrajnu F1 2016: Druhý triumf Rosberga, Vettel se nesvezl

Aleš Dragoun
Diskuze (24)
Noční GP Bahrajnu patřila Rosbergovi. Před stájovým kolegou Hamiltonem vede o 17 bodů, ten dojel třetí za Räikkönenem.

Z pole position do pouštní Grand Prix konané za umělého osvětlení startoval Lewis Hamilton. Ten po včerejší vítězné kvalifikaci vzbudil rozruch, když v pitlane lehce couval. To je kdekoli v prostoru boxů zakázáno. Nedostal ale správnou signalizaci, kde má zaparkovat, takže vyvázl jen s napomenutím... Dnes si opět řekl o pozornost, když ráno dorazil na okruh oblečen jako místní muži. Ale zpět k závodům. Eliminační formát kvalifikace nikomu nevyhovuje, diskutuje se o novém. Jezdec by měl v každé ze tří částí (pokud postoupí) k dispozici dvě rychlá kola a jejich časy se následně sečtou. Něco podobného už tu bylo před jedenácti lety, ale součtový systém ze dvou kvalifikací, sobotní odpolední a nedělní ranní, vydržel pouhých šest (!) závodů.

Drama se odehrálo ještě před startem. Vettelovi se v zahřívacím kole zakouřilo z motoru a skončil. Před zbylé Räikkönenovo ferrari přehnaly oba williamsy a Bottas se potkal s Hamiltonem. Z boxů neodstartoval ani Palmer (Renault) kvůli hydraulice. Na konci prvního kola se srazili Sainz (Toro Rosso) s Pérezem (Force India). Oba museli k mechanikům, mladý Španěl si z kolize odnesl defekt. Hamilton začínal na osmém místě, ale brzy se dostal na šestku. Vpředu všem ujížděl Rosberg, konkrétně oběma vozům Williams a Ricciardovi (Red Bull), kterého ale brzy zdolal „Iceman“. Ten pokračoval ve spanilé jízdě a předjel i Bottase. Méně zkušený Fin neodolal ani Hamiltonovi, tentokrát už bez kontaktu...

Williamsy ale brzy přezouvaly a Bottas dostal za způsobený incident ještě navíc trest v podobě průjezdu boxy, který si odbyl o kolo později. Vypadl tak z boje o přední příčky. Na čele se tedy usadilo trio Rosberg – Räikkönen – Hamilton. Kimi si zajel pro nové pneumatiky a musel se pak prokousat přes Massu. Ricciarda a Kvjata. Což mu nečinilo problémy, protože zajížděl jedno nejrychlejší kolo za druhým. Mezitím spolu úporně bojovali mimo body Pérez a nováček Vandoorne, který zaskakuje za Alonsa u McLarenu.

I Hamiltona čekal Massa a oba vozy Red Bull, což pro něj nebyl problém a dostal se zpět na pódium. Romain Grosjean (Haas) se ještě před polovinou závodu prokousal na páté místo. Jeho šestka z Melbourne tedy nebyla zas taková náhoda, i když mu pomohla červená vlajka. Romain si navíc vyšlápl na Ricciarda a předjel ho, octl se tak na čtvrté příčce! Technika od Ferrari nese nováčkovské stáji ovoce a odchodu od Renaultu, respektive Lotusu nemusí Francouz vůbec litovat.

Špička znovu přezouvala kolem 30. kola bez změny v pořadí. Odstoupil Carlos Sainz, kromě zmíněných Vettela a Palmera odpadli i Button s Gutiérrezem. Překvapivě nastolenému tempu nestačily force indie, Pérez s Hülkenbergem se pohybovali až za hranicí bodů. Poslední série pitstopů následovala o zhruba 10 okruhů později. Problémy měl Grosjean s levým předním kolem. Do čela se dostal Hamilton, ale pouze nakrátko, i on musel pro nové obutí. Mezi Rosbergem a Räikkönenem byly v tu chvíli pouhé čtyři vteřiny rozdílu. K souboji však nedošlo, lídr zvyšoval náskok průběžně na dvojnásobek.

V 51. kole se poprali Kvjat s Bottasem, chvíli jeli dokonce vedle sebe, Valtteri pak musel mimo trať. Rus osmou pozici získal. Za pár chvil si to rozdali Massa s Verstappenem o dvě příčky výše, Nizozemec byl úspěšnější. Ricciardo jel nenápadně čtvrtý. Rosberg dosáhl druhého vítězství letos, celkem pátého v nepřetržité řadě včetně tří posledních loňských závodů a šestnáctého v kariéře. Mimochodem, v historických statistikách vyrovnal Stirlinga Mosse. Tabulku vede s plným počtem bodů a nad šampiónem z posledních dvou sezón má navrch. Kimi Räikkönen si po nepovedeném Albert Parku, kdy musel odstoupit, spravil chuť. Hamiltonovi patřila třetí příčka. Grosjean překonal svůj australský výsledek pětkou, Kvjat ještě zdolal Massu. První letošní bod pro McLaren vybojoval nováček Stoffel Vandoorne.

VC Bahrajnu F1 2016 – Pořadí v cíli
1.Nico RosbergMercedes1:33:34,696 h
2.Kimi RäikkönenFerrari+10,282 s
3.Lewis HamiltonMercedes+30,148 s
4.Daniel RicciardoRed Bull – TAG Heuer+1:02,494 min
5.Romain GrosjeanHaas – Ferrari+1:18,299 min
6.Max VerstappenToro Rosso – Ferrari+1:20,929 min
7.Daniil KvjatRed Bull – TAG Heuer+1 kolo
8.Felipe MassaWilliams – Mercedes+1 kolo
9.Valtteri BottasWilliams – Mercedes+1 kolo
10.Stoffel VandoorneMcLaren – Honda+1 kolo
11.Kevin MagnussenRenault+1 kolo
12.Marcus EricssonSauber – Ferrari+1 kolo
13.Pascal WehrleinManor – Mercedes+1 kolo
14.Felipe NasrSauber – Ferrari+1 kolo
15.Nico HülkenbergForce India – Mercedes+1 kolo
16.Sergio PérezForce India – Mercedes+1 kolo
17.Rio HaryantoManor – Mercedes+1 kolo
DNFCarlos SainzToro Rosso – Ferrariodstoupil
DNFEsteban GutiérrezHaas – Ferrariodstoupil
DNFJenson ButtonMcLaren – Hondaodstoupil
DNSJolyon PalmerRenaultnestartoval
DNSSebastian VettelFerrarinestartoval

F1 2016 – Celkové pořadí jezdců
1.Nico Rosberg50
2.Lewis Hamilton33
3.Daniel Ricciardo24
4.Kimi Räikkönen18
5.Romain Grosjean18
6.Sebastian Vettel15
7.Felipe Massa14
8.Max Verstappen9
9.Nico Hülkenberg6
10.Daniil Kvjat6
11.Valtteri Bottas6
12.Carlos Sainz2
13.Stoffel Vandoorne1

F1 2016 – Celkové pořadí týmů
1.Mercedes83
2.Ferrari33
3.Red Bull - TAG Heuer30
4.Williams - Mercedes20
5.Haas – Ferrari18
6.Toro Rosso – Ferrari11
7.Force India – Mercedes6
8.McLaren – Honda1

Foto: Jiří Křenek

Aleš Dragoun
Diskuze (24)
Avatar - Barrichello
4. 4. 2016 10:36
Re: Včera tu někdo psal...
FI byla tragédie celý víkned, od kvalifikace po závod, Sauber taky zuby nehty, chyběl jen kousek aby Wehrlein předjel i ten druhý.

Mnaor naopak skvěle, v kvalde porazili oba saubery a oba Renaulty a v závodě jezdili celou čtvrtinu na bodech a hlavně rychlá kola, ještě kousek dopilovat a můžou být první body.
Avatar - Barrichello
4. 4. 2016 10:34
Re: F1
Grosjean umí když má dobré auto, umí zajet skvělý výsledek, to už ukázal i u Lotusu. v Haasu to jen potvrzuje
Avatar - wakantanka
4. 4. 2016 08:36
Re: Včera tu někdo psal...
Nepáči sa mi kvalifikácia ani ten minuloročný, ani tento nový tohtoročný formát. Ale preteky sú z väčšej časti seriálu zaujímavé s množstvom predbiehacích manévrov. Jasne občas zvíťazí stratégia šetrenia paliva či pneumatík. Ale proste aj to patrí k tomu a je len na jednotlivých jazdcoch a tímoch ako sa s tým ktorým problémom dokážu vysporiadať. Ale počet predbiehacích manévrov stúpol niekoľkonásobne oproti rokom v ktorých jasne dominovalo Ferarri, potom Red Bull a teraz Mercedes.
Avatar - Petrolhead_CZ
3. 4. 2016 20:43
Re: F1
No hlad...Lewis odstartoval blbě v obou závodech, kdyby jeli za sebou, tak mu bude Ham zase zatápět. Ještě bych se neradoval.
Avatar - Petrolhead_CZ
3. 4. 2016 20:39
Re: Kimi
>:D Bylo vidět jak před tím stříkáním uhýbá. ''Fuuuj nealko'' si určitě říkal >:D Má pech, že zrovna chytne limču no.