Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Valencie – druhá kvalifikace

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Max Biaggi (Yamaha YZR-M1) vykročil do závěrečné VC v sedle Yamahy ve velkém stylu a odstartuje z pole position, když dokázal svůj páteční čas stlačit a dalších 0,427 sekundy.

Dani Pedrosa (Honda) i druhý den kvalifikací kraloval domácímu okruhu a již v šestém kole posunul svůj včerejší čas o 0,358 sekundy níže. Jeho hodnota 1:39,426 je o více než sekundu lepší loňského nejlepšího času. Včerejší nevydařený průběh kvalifikace hodil za hlavu Manuel Poggiali (Gilera) a postupným zlepšováním kolo za kolem se prodral na druhé místo startovního roštu, když na Pedrosu ztratil 0,121 sekundy. Třetí čas zajel další Španěl Pablo Nieto (Aprilia), která předstihl Arnauda Vincenta (Aprilia). Oba kandidáti na titul (Poggiali a Vincent) tak odstartují z první řady. Druhou řadu povede Alex de Angelis (Aprilia), za něhož se po pádu v úvodu kvalifikace propadl Hector Barbera (Aprilia). Mladý Španěl se již nedokázal dostat do tempa a tak mu musel stačit včerejší čas. Druhou řadu doplní ještě Steve Jenkner a Gino Borsoi (oba Aprilia).

Dvěstěpadesátky se nesly ve zvláštním duchu, když asi polovina pole nedokázala zlepšit své páteční časy. Do této skupiny patří i Marco Melandri (Aprilia), který i přesto odstartuje z první pozice. Dnes nejrychlejší Randy de Puniet (Aprilia) se totiž nedokázal dostat pod Melandriho včerejší čas a tak si zapsal pouze to, že se jako jediný s Melandrim dostal pod 1:36. Na třetí místo se dokázal vyhoupnout Sebastian Porto (Yamaha) a odsoudit tak nejlepšího Španěla až na čtvrté místo. Tím domácím se stal Emilio Alzamora (Honda). Ten se stejně jako další dva Španělé Alex Debon a Fonsi Nieto (oba Aprilia) na pátém a šestém místě, nedokázal zlepšit. Na sedmé místo se posunul Roberto Rolfo (Honda) a poslední místo ve druhé řadě zaujme další domácí jezdec Toni Elias (Aprilia).

Naši se rozdělili do obou skupin. Zatímco Jarda Huleš (Yamaha) svůj čas nezlepšil a klesl na 19. místo, Kuba Smrž (Honda) ukrojil z pátečního času 0,82 sekundy a posunul se na pěkné 20. místo.

Max Biaggi (Yamaha YZR-M1) vykročil do závěrečné VC v sedle Yamahy ve velkém stylu a odstartuje z pole position, když dokázal svůj páteční čas stlačit a dalších 0,427 sekundy. Hodnota nového nejrychlejšího času je 1:33,211, což je o 1,2 sekundy rychlejší než loni. Jeho včerejší rival Alex Barros (Honda RC211V) se stejně jako třetí Daijiro Kato (Honda RC211V) nedokázal zlepšit a tak budou stát na druhém a třetím místě startovního roštu. V samotném závěru se do první řady protlačil Garry McCoy (Yamaha YZR500) jako nejlepší dvoutakt. Vtírá se myšlenka, že malý Australan je sice dostatečně rychlý na jedno kolo, neboť to není jeho první postavení mezi nejlepšími čtyřmi, ale zřejmě jeho pneu Dunlop nejsou v samotném závodě dostatečně trvanlivé pro zajištění solidního výsledku.

Druhou řadu vede Carlos Checa (Yamaha YZR-M1), který v závěru kvalifikace havaroval, ale naštěstí se nezranil. O postavení v první řadě jej připravil McCoy až svým posledním kolem. Vedle Checy se postaví Valentino Rossi (Honda RC211V), který se ve Valencii nenechal příliš vidět na vedoucích místech. Usuzovat však, že se s ním nebude moci počítat v boji o vítězství je zřejmě bezpředmětné, jak již mnohokrát dokázal po nevydařené kvalifikaci. Hodně zabral Tohru Ukawa (Honda RC211V), který se posunul na sedmé místo po pátečním 12. Ve druhé řadě se udržel Jeremy McWilliams (Proton KR) a tak se můžeme těšit na více než důstojnou tečku za výkony tohoto tříválce.

Včerejší výkon nedokázal zopakovat Shinya Nakano (Yamaha YZR-M1) a propadl na 9. místo. Naopak hodně zabrala dvojice Andrew Pitt a Kawasaku ZX-RR, když odstartuje z 18. místa se ztrátou pouhých 1,896 sekundy na Biaggiho.

___

Vše o motorkách - www.moto.cz

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)