Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ve středních Čechách přibude na 86 přejezdech signalizace

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Ve středních Čechách bude letos opraveno sedm železničních přejezdů za 21 milionů korun a na příští rok se připravuje rekonstrukce dalších 86 přejezdů za téměř 636 milionů korun hrazených z evropských fondů.

Na železničních přejezdech mimo jiné přibude také světelná signalizace. Nejvíce nehod se v kraji stává právě na přejezdech, kde světelná signalizace není. ČTK to řekli mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský a mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Ve Středočeském kraji budou letos mimo běžnou údržbu opraveny například přejezdy mezi Velkým Osekem a Libicí nad Cidlinou, v Dřísech, Rakovníku nebo Kladně. Opravy budou odhadem stát přibližně 21 milionů korun. "Tento rok nepřibude výstražná signalizace na žádném přejezdu, příští rok by měla přibýt na 86 přejezdech," řekl ČTK Ptačinský. Investice z evropských fondů budou ve výši téměř 636 milionů korun.

Ve Středočeském kraji se loni na železničních přejezdech stalo 35 střetů, přičemž v 21 případech šlo o srážku vlaku s osobním automobilem, v pěti s nákladním automobilem a ve třech s chodcem a jednou s cyklistou. Při těchto nehodách bylo usmrceno pět lidí a 21 jich bylo zraněno. "Nejčastěji docházelo k nehodám na železničních přejezdech zabezpečených pouze výstražnými kříži, což je rozdíl oproti celorepublikové statistice, kde evidujeme nejvíce střetů na přejezdech zabezpečených světelnou signalizací bez závor," řekl ČTK mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

V porovnání s rokem 2012 bylo loni v kraji nehod na přejezdech o téměř 35 procent více (v roce 2012 to bylo 26 havárií) a zraněných dokonce o 61 procent více (v roce 2012 jich bylo 13), naopak ubylo usmrcených, a to o 28 procent (v roce 2012 zemřelo na přejezdech sedm lidí). "I v roce 2012 se nejvíce nehod ve Středočeském kraji událo na železničních přejezdech zabezpečených pouze výstražnými kříži," dodal Drápal.

Ve Středočeském kraji a Praze je celkem 1254 přejezdů, z nich má světelné výstražné zařízení 234, závory 285 a 735 přejezdů je zabezpečených výstražnými kříži.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)