Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Veletrh armádní techniky IDET startuje. V Brně se ukáže nová Tatra či bojový Zetor

ČTK
Diskuze (0)

Tatra na brněnském veletrhu v české premiéře uvede nejnovější provedení vozu Tatra Tactics 4x4, zatímco Zetor se pochlubí novou verzí bojového vozidla Gerlach.

Na brněnském mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET se představí řada novinek, například inovovaný dělostřelecký systém DANA M2, v české premiéře pak obrněné taktické vozidlo Gerlach či nejnovější provedení vozu Tatra Tactic 4x4. Novinářům to řekli pořadatelé z Veletrhů Brno. Výstava startuje dnes, ve středu 29. května.

Samohybná houfnice DANA získala v posledních letech mnoho inovací, v Brně se představí DANA M2 ráže 152 mm. Nová je oproti předchozí verzi kabina velitele a řidiče. Přetlaková kabina má především upravené uchycení k rámu podvozku a novou tepelnou a zvukovou izolaci. Houfnice má i vylepšení systémů ovládání, navigace, řízení palby, komunikace i záložního napájení. Řízení palby pak zahrnuje několik podsystémů - výpočet prvků střelby, navigace, automatické zamíření zbraně, přípravy munice nebo diagnostiky stavu zbraně, která umožňuje výběr určitého typu střeliva. "Vozidlo je schopné zaujmout palebné postavení, vystřelit a opustit stanoviště v rekordně krátkém čase, a podstatně tak snížit riziko zásahu vozidla opětovanou palbou," uvedla Zuzana Ovčačíková ze společnosti Excalibur Army, která houfnici v Brně představí.

Českou premiéru si v Brně odbude obrněné taktické vozidlo Gerlach 4x4, kterou přiveze Zetor Engineering. V Brně bude vůz navíc poprvé k vidění v nové bojové verzi s dálkově ovládaným zbraňovým systémem pro kulometnou palbu. "

Potom, co již Gerlach ukázal své schopnosti v nejrůznějších, mnohdy extrémních testech včetně odstřelu osmi kilogramů TNT pod kabinou, máme potvrzeno, že je připraven i pro osazení zbraňových systémů od široké palety výrobců," uvedl manažer projektu Pavel Bušta.

Firma Tatra Trucks na veletrhu v české premiéře uvede nejnovější provedení vozu Tatra Tactics 4x4. K vidění bude i vojenská valníková verze modelové řady Tatra Force s podvozkem 6x6 či vojenská verze obrněného vozu Titus 6x6, který vznikl ve spolupráci kopřivnické společnosti a francouzského výrobce Nexter Systems.

Návštěvníci se mohou těšit například i na vystavené vrtulníky UH-60 Black Hawk, Schweizer S-300 nebo MD-530G, které doveze firma European Air Services. Pardubická společnost Retia na veletrh přiveze novinku v podobě 3D radaru ReGuard i mobilní radar ReTWis 5 schopný detekovat i lidi za zdí nebo jinou nekovovou překážkou. Velkomeziříčská firma Agados představí obojživelný terénní přívěs, který je určený za kolové i pásové vozy do všech typů terénu.

Na 15. ročníku veletrhu IDET se představí 400 firem, přičemž největším vystavovatelem bude česká armáda a ministerstvo obrany. Veletrh začíná ve středu, končí v pátek. Kromě IDETu se na výstavišti uskuteční i 19. veletrh veletrhu požární techniky PYROS a 10. veletrh bezpečnostní techniky a služeb ISET.

ČTK
Diskuze (0)

Doporučujeme