Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Velká Volva budou říkat: nespi chlape, zastav a dej si kávu

Aleš Jungmann
Diskuze (18)
Pouhé rozsvícení ikonky na palubní destce může zachránit řidiče od mikrospánku

Na autosalonu ve Frankfurtu představí Volvo svou další novinku, která by měla zvýšit bezpečnost při cestování automobilem. Jedná se o systém výstrahy pro řidiče, v originále Driver Alert Control (DAC). Ten bude dodáván v příplatkovém balíčku (s cenou okolo 25.000,- Kč) se druhým pomocným systémem, který řidiče upozorňuje na vybočení z jízdního pruhu (Lane Departure Warning ; LDW). Švédská automobilka tedy opět potvrzuje svou pověst průkopníka na poli systémů aktivní i pasivní bezpečnosti. Vzpomeňme například na boční airbagy v sedadlech z roku 1991 nebo tříbodový bezpečnostní pás z roku 1959.

Inženýři ve Volvu dobře vědí, že drtivá většina dopravních nehod je způsobena nepozorností na straně řidiče (poslední studie ukazují, že je to až 90 % všech nehod). Systém DAC by měl, ve spojení se systémem LDW, části nehod zabránit tím že sleduje aktivitu řidiče. Pomocí kamery a soustavy čidel je monitorován pohyb vozidla na komunikaci, jeho odstupy od vodorovných čar či počet a přesnost řidičových zásahů do řízení. Když řídící jednotka vyhodnotí, že je něco v nepořádku, rozsvítí se na palubní desce symbol šálku doplněný doporučením, aby si řidič udělal pauzu pro načerpání nových sil.

Daniel Levin, který za systém DAC odpovídá, k němu dodává: „ Je pochopitelně plně na řidičově zodpovědnosti, kdy si udělá a kdy neudělá pauzu, ale někdy jste prostě zaneprázdněni tak, že si své narůstající nepozornosti ani nevšimnete. To je přesně čas, kdy náš systém Driver Alert Control může pomoci tím, že na nastalou situaci upozorní. Řidič tak dostane jasné varování ještě před tím, než úroveň jeho pozornosti poklesne pod únosnou mez.“

Balíček obsahující systémy DAC a LDW bude možno objednat do modelů automobilky Volvo řad V70, XC90 a S80 ke konci tohoto roku.

Aleš Jungmann
Diskuze (18)
1. 9. 2007 20:45
Re: Diskriminace
:-)
Avatar - Jáchym
1. 9. 2007 14:05
Dobrý nápad, ale
Je to sice hezký nápad, ale zajímalo by mě jak se v praxi bude posuzovat zda je řidič unavený nebo ne. To bude systém kamer jen monitorovat vzdálenost od lajn? Každý přece taky jezdí jinak (někdo víc u kraje, atd.) A ne všichni přivírají oči než jsou unavení. Únava se může projevovat i jinak. Opravdu by mě zajímaly technické podrobnosti, jak to ten systém pozná a jak to bude posuzovat.
1. 9. 2007 12:32
PRESSO VOLVO
Jo... postupně ti tvá kára doporučí i to, aby sis vyměnil ponožky. Ostatně, jestli máš čtyřzónovku... a hodláš udělat po šichtě dojem na sekretářku z druhého patra tím, že ji odvezeš domů, možná i tohle oceníš. Ovšem pokud ti již někdy mlha snů temnila cestu, pak výzvu na presso oceníš určitě... jen snad... nerad bych si do Brna uhnal infarkt. Přes patnáct press na 100 kilometrů nejdu.
Avatar - Pekelná Micinka
1. 9. 2007 01:25
Diskriminace
Já kafe nepiju, to je škandál! >:-[]