Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video ADAC: Nejlepší brzdový asistent má Volvo

Diskuze (36)
ADAC vyzkoušel šest různých systémů pro automatické nouzové brzdění. Nejlepších výsledků dosáhlo Volvo.

Nejmodernější bezpečnostní výbava u dražších aut zahrnuje systémy, které umožňují vozidlu automaticky brzdit před překážkou. Když se autu nepodaří zcela zastavit, alespoň redukuje rychlost, při které dojde ke kolizi.

Německý autoklub ADAC vyzkoušel šestici aut, která disponují takovou funkcí: Audi A7, BMW řady 5, Infiniti M, Mercedes-Benz třídy CLS, Volkswagen Passat a Volvo V60.

Základní princip fungování je vždy stejný. Systém monitoruje silnici před vozidlem a v případě nebezpečného přiblížení se k překážce začne auto nouzově brzdit. Jedná se o nejkrajnější řešení, ke kterému elektronika přikročí v případě, že řidič vůbec nereaguje.

Aktivaci brzd totiž předchází varování – obvykle vizuální v podobě varovných kontrolek nebo červeného osvětlení palubní desky, někdy je také doprovázeno zvukovým signálem.

Nejlépe ze srovnání vyšlo Volvo V60. Nejlépe varuje před hrozící srážkou a také dokáže nejúčinněji zpomalit vozidlo. Reaguje navíc i na statické překážky (např. vozidlo stojící v jízdním pruhu).

Audi i Mercedes také úspěšně brzdí. Mercedes navíc na rozdíl od Audi (a stejně jako Volvo) dokáže brzdit i před stojící překážkou. Audi zase přesvědčilo způsobem, jak systém informuje řidiče o své činnosti.

Volkswagen nebyl ve zpomalování tak účinný, v rychlostech do 30 km/h ale přesto dokázal zcela zastavit.

BMW a Infiniti se intenzitou zpomalení nevyrovnaly ostatním autům. Japonský sedan situaci alespoň zachraňuje aktivním plynovým pedálem – součástí varování je tlak proti pravé noze řidiče, který se v počátečních fázích snaží bránit mu v další akceleraci/udržování rychlosti.

Diskuze (36)
Avatar - ricz73
20. 5. 2011 09:40
Re: Pohled majitele
a konec konců, nejdraši mám stejně svýho Pathfindera :-!
Avatar - eLzyx
20. 5. 2011 09:18
Re: Nejlepší neznamená funkční...
řekl bych, že nestihneš zastavit ani ty. Spíš odhaduji, že tento automatický systém sníží rychlost daleko víc než pokud bys brzdil sám. Takže ano tento systém má smysl. I prachbídné snížení rychlosti o 5km/h zvedne šanci na přežití chodce o nezanedbatelná procenta.
Avatar - ricz73
20. 5. 2011 09:14
Re: Pohled majitele
Já to neřeším. Naopak, protože jsem škodolibá mrcha, dobře jsem se při pohledu na ty videa bavil. V podstatě chci říct jenom to, že jsem se u Volva zatím nesetkal s ničím, co bych mohl označit za špatné rozhodnutí nebo nesprávný zásah téhle techniky. Naopak, několikrát mě upozornila v případě, kdy to opravdu bylo zapotřebí. Samozřejmě neočekávám, že sednu do auta a složím ruce do klína. Beru to jako příjemný doplněk a z pohledu běžného uživatele jsem s tímhle systémem 100% spokojený.
Avatar - eLzyx
20. 5. 2011 09:11
Re: Nejlepší neznamená funkční...
dejme tomu, že systém Volvo je nespolehlivý (což není, ale ...) podívejte se na zde prezentované video. BMW, AUDI, Mercedes - absolutně pohořeli. Proč se zde nerozebírá funkčnost resp. nefunčnost těchto systémů?
Avatar - RonJeremy
20. 5. 2011 09:07
Re: Pohled majitele
Proč by se mělo při blinkru zpomalit? Abych na víceproudovce více překážel těm, do jejichž pruhu se chci přeřadit? :-O
A zajímala by mě spolehlivost asistenta pro jízdu v pruzích na našich silnicích, kde nezřídka nelze rozpoznat, co je omrněná čára a co holubí trus.