Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Automobil bez řidiče z roku 1971 je předobrazem autonomních vozidel

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)
V dnešní době máme v automobilech mnoho pomocníků, kteří umí myslet a často i jednat za řidiče, nově navíc některé vozy samy zaparkují bez člověka v kabině. Podobné věci ale znali již v roce 1971.

Ford Cortina druhé generace z konce sedmdesátých let je dnes krásným veteránem, od kterého očekáváte závan čistě mechanického motorismu, a ne jakoukoliv moderní vymoženost. Jenže při pohledu na následující video se možná podivíte, co se to vlastně s vozem stalo – tato Corina totiž jezdí po testovacím areálu zcela sama, zatímco jediný člověk na palubě sedí třeba na zadním sedadle.

Jak je na první pohled poznat, nejedná se moderní video. Snímek z roku 1971 ukazuje, že již v té době byli technici schopni vytvořit automobil, který zvládne jízdu sám, bez řidiče. Ještě zajímavější je v tomto případě předpověď ve videu, která říká, že v budoucnu budou podobnými systémy vybaveny všechny automobily, přičemž by se tak mohlo stát již za třicet let, tedy okolo roku 2000, což nebylo zase tak daleko od pravdy.

Vychutnejte si tedy pohled na „robotický“ vůz, jak jej v krátkém klipu nazývají. Až na nevzhlednou krabici vepředu a druhý volant na tom původním, vypadá vůz zcela běžně, což je na danou dobu úspěch. Tato se tedy zrodily věci jako je adaptivní tempomat či automatické brzdění.

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)