Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: BMW Concept X4, menší sourozenec X6

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
BMW ukáže koncept SUV X4 zanedlouho v Šanghaji. Domagoj Dukec odhaluje podrobnosti o jeho vzniku.

BMW už nám fotky X4 nabídlo nedávno, teď servíruje v pořadí dokonce třetí oficiální video. Nová X4 je zatím konceptem a představuje modernější variaci BMW X6 v o něco kompaktnějším balení. Autorem vnějších tvarů je tým vedený designérem Domagojem Dukecem, který také v krátkém filmu prezentuje (nejen) svou práci.

Studie X4 měří na délku 4648 mm, je 1915 mm široká a 1622 mm vysoká. Vzdálenost mezi oběma nápravami činí 2810 mm. Podvozkově tedy vychází naopak z menší X3 F25, proti které je navíc o 41 mm nižší. A srovnání s větším modelem? X4 je o 229 kratší než X6, její větší a starší sourozenec má také o 123 mm delší rozvor. Po něm zdědila novinka zkratku SAC - Sport Activity Coupe. Byť na kupé má samozřejmě trochu více bočních dveří a tento druh karoserie připomíná pouze tvarem klesající zádě. K pohonu jsou připraveny běžné zážehové i vznětové čtyř- a šestiválce s přeplňováním.

Sériová verze X4 přijde na trh nejdříve začátkem příštího roku a jejím rodištěm se stane továrna v kalifornském Spartanburgu. Nejdříve však musí spolykat investice ve výši přes 900 milionů dolarů. Pravděpodobný je i pozdější příchod verze M.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)