Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jak si zvykáme na digitální prostředí nového Golfu

Stanislav Kolman
Diskuze (188)

Jak už víte, v redakci nám na delší čas dělá společnost Golf osmé generace. Posvítili jsme si na jeho multimediální prostředí, které je oproti předchůdci obsazeno do významnější role.

Sedmá generace Volkswagenu Golf byla příkladnou ukázkou ergonomicky promyšleného interiéru. Bez přehánění stačilo nastavit sedačku a vyrazit na cestu. Na nic jste si nemuseli zvykat, s ničím se zdlouhavě seznamovat, všechno bylo tak nějak intuitivně při ruce.

O to větší šok znamenal příjezd osmého pokračovatele. Volkswagen se rozhodl naskočit na módní (rozuměj digitální) vlnu a odstranil drtivou většinu klasických tlačítek a ovladačů. Ty nahradil ťukáním na obrazovku, jednou dotykovou lištou a hlasovým ovládáním. Nejde přitom o výbavu nejvyšších specifikací, nové prostředí je vyhrazeno všem výbavovým stupňům. Starý konzervativní Golf je zkrátka minulostí.

Často nám v diskuzích píšete, že motorista nestřídá x aut do měsíce jako my. Jezdí většinou v jednom jediném, takže si osvojí jisté postupy a po čase si na všechno zvykne. Nyní máme ideální příležitost si to ověřit, neboť osmičkový Golf (ten výrazně červený ve výbavě R-Line) se nám v redakci zastavil na celý půlrok. A jak už naznačil Machi v „dlouhodobém otvíráku“, opravdu si postupně začal zvykat.

Přesvědčil jsem se i já a posbírané dojmy jsem dal dohromady ve videu přiloženém výše. Rozhodně to ale neznamená, že bychom v novince jezdili déle než týden a vše by bylo zalité sluncem. Stále je řada věcí, kde bychom se přimlouvali za klasiku. Ale to je asi tak jediné, co s tím můžeme udělat…

Více už se dozvíte v samotném videu. V diskuzi jste se ptali na ovládání displeje a jednotlivých prvků v rukavicích, což je informace, která se nyní v lednových dnech hodí. Tu ve videu ještě nenajdete, přesto už jsme to vyzkoušeli. A v kožených rukavicích Golf na dotyk reaguje bez zaváhání, zkrátka stejně jistě jako bez nich. A platí to nejen pro obrazovku multimediálního systému, ale i onu lištu a dotykové plochy ve spodní části.   

Stanislav Kolman
Diskuze (188)

Doporučujeme

Avatar - Ada je zase tady
31. 1. 2021 22:59
To jsou všechno hlouposti
Ale kde je spojka, řadicí páka manuální převodovky a ruční brzda?
29. 1. 2021 17:15
Jízdní asistenti
Dva dotazy:
1) Lze trvale deaktivovat jízdní asistenty, nebo po nastartování jsou zase zapnuté? Představa, že nastartuji,vypnu start stop, vypnu line asist,vypnu,front asist,.. a teprve pak se rozjezdu je hrozná.
2) Jsou za jízdy nějaké funkce Infotainmentu deaktivovane aby si s tím řidič nemohl hrát? To mám zkušenosti z nějakeho Peugeotu s navigaci. To, že by to mohl ovládat spolujezdec je napadlo. Diky
20. 1. 2021 20:21
Re: Záměrné zničení...
So Scalou som mal česť, určite lepšie ako Rapid,ale zas úprimne žiadna sláva a popravde ani tých 450 tisíc by som za ňu nedal. Resp. keby bola šanca za podobné peniaze dostať Corollu, tak o Scale nie je dôvod uvažovať, sú to dva odlišné svety.
20. 1. 2021 20:20
Infotainment v zimě
Zdravím do redakce a poprosím Vás, natočte, jak se ovládá systém po usednutí do studeného auta, po noci, když je venku třeba teď -5, -10 a jak rychle se dá nastavit topení atd. s porovnáním u normálního auta...
Děkuji :-)
20. 1. 2021 20:15
Re: Modelové situace
Netrep hlúposti. Po vypnutí motora sa to vypne aj v Citroene, minimálne v Berlingu a C3 určite. V starších modeloch je to možno inak, v aktuálnych sa to proste vypne.