Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Je Tesla Model P100D opravdu rychlejší než P90D?

David Bureš
Diskuze (40)
Letos představená Tesla Model S P100D je prezentovaná jako nejrychlejší auto na trhu. V Americe zjišťovali, zda je skutečně rychlejší než dosavadní P90D.

Tesla letos uvedla na trh Model S ve vylepšené variantě P100D, která umí zrychlit z 0-96 km/h za 2,5 sekundy. V Americe se rozhodli zjistit, zda je skutečně rychlejší než dosavadní vrchol v podobě P90D, která je na 96 km/h za 2,8 sekundy.

Jak už to v Americe bývá, rychlost obou tesel se měřila pomocí sprintů. V tomto případě však nešlo o tradiční čtvrtmíli (402 metrů), ale osminu míle (201 metrů). To výsledek poněkud zkresluje, protože na takto krátké vzdálenosti rozhoduje hlavně bezchybný start. Proto duel mezi P90D a P100D proběhl několikrát, aby se zaváhání řidiče na startu eliminovalo.

Tesla P100D se nakonec ve všech jízdách projevila jako rychlejší, výrazný rozdíl to ale na takto krátké dráze nebyl. Autor ale přiznává, že P100D se jeví jako mnohem rychlejší, a tak by při delším sprintu nebo při pružném zrychlení třeba na dálnici byl významně rychlejší než P90D.

Tesla Model S P100D se dočkala lepšího paketu baterií s kapacitou 100kWh. Výsledkem je tak zvýšený dojezd na 613 kilometrů podle evropského cyklu (506 kilometrů dle amerického) a hlavně ještě lepší akcelerace. Její hodnota (0-96 km/h za 2,5 s) znamená, že je P100D podle tesly aktuálně nejrychlejším vozem na trhu a zároveň třetím nejrychlejším produkčním autem světa vůbec, po Ferrari LaFerrari a Porsche 918 (oba z 0-96 km/h za 2,4 s), které se však už nevyrábějí.

David Bureš
Diskuze (40)
2. 10. 2016 07:57
Re: Video: Je Tesla Model P100D opravdu rychlejší než P90D?
Tak to beru :-)
2. 10. 2016 07:56
Re: Video: Je Tesla Model P100D opravdu rychlejší než P90D?
Tesla je Tesla, ale Lambo je Lambo ;-)
2. 10. 2016 07:54
Re: EKOTERORISTI, KTEŘÍ ŠKODÍ NÁSOBNĚ VÍCE NEŽ PROTI ČEMU BO
Aha, Leaf je miniauto >:D

Vzdyt pisu - ty o tematu nevis absolutne nic...
29. 9. 2016 20:22
Re: EKOTERORISTI, KTEŘÍ ŠKODÍ NÁSOBNĚ VÍCE NEŽ PROTI ČEMU BO
Hele, nazýváš někoho blbečkem a přitom se tak sám chováš. Jistě víš co to jsou přenesená pojmenování apod. a označením "diesel" v tomto kontextu autor označil osobní automobil vybavený naftovým motorem. A nedělej ze sebe blbečka, žes to nepochopil. Takže když už nic jiného, nestáčej řeč stranou. A účinnost naftového motoru a elektromotoru tímto způsobem porovnávat samozřejmě můžeš, ale nejsou to reprezentativní údaje pro porovnání automobilů jako celku a je to zavádějící. Tedy jestli chceš porovnávat účinnost aut jako takových, musíš vzít třeba nějaký diesel (přenesené pojmenování, víme?) a elektromobil. A začni u práce potřebné na naplnění nádrže, tzn. k elektromobilu přičti účinnost měniče při nabíjení, účinnost měniče při krmení motoru a účinnost motoru, mínus rekuperace. Pro jednoduchost to uděláš tak, že budeš nějakou delší dobu sledovat, kolik KWh jsi prohnal na vstupu do auta (před měničem) a kolik km jsi s tím ujel. U nafty spočítej natankované litry, práci na tankování klidně zanedbej a zase spočítej ty ujeté kilometry. Tak by se dala porovnat účinnost aut jako jednotek. Samozřejmě pro férový přístup by se měly volit podobné vozy a podobný způsob jízdy. Co se globálu týče, tak musíš ještě připočítat energetický výdaj na vyrobení a dopravení jednotky nafty na benzínku a stejně tak vyrobení a dopravení jednotky el. energie na nabíječku (o to se cechblog snažil a místo abys jeho data upřesnil/korigoval tak jsi ho za to jen trapně napadl). A kdybys chtěl být jó přesný, tak si ještě porovnáš vstupní ceny obou aut, převedeš jejich výrobu na energetický náklad a vydělíš nějakou průměrnou očekávanou životností. Takhle by ses teprve mohl podívat na globální produkci emisí jednoho a druhého způsobu pohonu aut. A o to tady asi jde především. Takže, .StenLi. trošku komplexnějšího uvažování by Ti neškodilo.
Avatar - .StenLi.
29. 9. 2016 14:22
Re: EKOTERORISTI, KTEŘÍ ŠKODÍ NÁSOBNĚ VÍCE NEŽ PROTI ČEMU BO
Ak sa chceme bavit o pochopeni citaneho textu tak si vyjasnime ze nic take ako ucinnost elektromobilu neexistuje, neexistuje aby takato premenna bola variabilna a zavisla na krajine v ktorej jazdi alebo na vzdialenosti od elektrarne pripadne kvality nabijacky.. ucinnost elektromobilu je ucinnost jeho pohonneho ustrojenstva v prepocte na vykonanu pracu - tu ovplyvnuje aj samotny automobil. Taketo nieco sa nikde neriesi a HLAVNE ak ju porovnavas priamo s ucinnostou konkurencneho pohonneho ustrojenstva co chcel tento blbecek dosiahnut ked napisal taku blbost ako ucinnost dieslu je 35%.. Diesel je kvapalina a nema zaidnu ucinnost. Takze ani len neskusaj spochybnovat moje chapanie citaneho textu. Tych 35% je tepelna ucinnost turbodiesloveho spalovacieho motoru, dodal som dokaz o mnou udavanej ucinnosti el. motoru.. to su jedine cisla ktore sa v tejto suvislosti daju porovnavat. Samozrejme ich ma exot cechblog uplne pomylene, tak isto ako spotrebu el. energie na 100km.. a teda cely jeho post je len vyplod jeho fantazie.