Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jorge Lorenzo vyzkoušel formuli 1. Jak jel rychle?

David Bureš
Diskuze (0)
Úřadující mistr světa v MotoGP si splnil sen a usedl za volant formule 1. Na okruhu Silverstone si vyzkoušel monopost týmu Mercedes.

Formule 1 už možná není tak neochvějnou královnou motorsportu jako kdysi, stále je ale pro mnohé sen si ji vyzkoušet. Mezi takovými je i motocyklový závodník Jorge Lorenzo, který si nedávno tento sen splnil. Na britském okruhu Silverstone si vyzkoušel monopost Mercedes AMG Petronas F1 W05 Hybrid, se kterým Lewis Hamilton získal v roce 2014 svůj druhý titul mistra světa.

Jízda s formulí 1 samozřejmě nebyla jen tak jednoduchá. Přestože je Lorenzo zkušený závodník, třikrát vyhrál motocyklový Moto GP a dvakrát nižší šampionát do 250 cm3, s formulí neměl žádné zkušenosti. Proto jej nejprve čekalo seznámení se s vozidlem na simulátoru a prezentace všech potřebných postupů.

Až po tom všem se mohl s formulí konečně projet, a přestože to kvůli pravidlům ohledně testování nebyl letošní monopost, ale ten z roku 2014, Lorenzo si zážitek pochvaloval. „Byl to úžasný den,“ tvrdí zpětně.

Lorenzo prohlašuje, že jízda s formulí byla jednoduchá, velice ho však překvapila neskutečná přilnavost. „V prvním kole cítíte výkon, ale poté ho začnete využívat a je to podobné jako na motorce MotoGP, ale v zatáčce jste v jiném světě – je o přibližně 40 km/h rychlejší uprostřed zatáček. Velká přilnavost vozu vás může podpořit v tom jet na plný plyn v rychlých zatáčkách a to je šílené,“ říká španělský závodník.

Spokojenost s jízdami byla oboustranná. „Od začátku, co sem přišel, tak byl plný nadšení a s velkým zájmem. Mezi všemi vyjížďkami hloubal v datech a hledal místa, kde se zlepšit. Můžete vidět, proč je několikanásobným mistrem světa na dvou kolech,“ dodává Richard Lane, traťový inženýr týmu Mercedes AMG Petronas.

Lane i Lorenzo si pochvalují i dosažené časy, byť zajeté výsledky zveřejněny nebyly. „Jsem velmi spokojený s časem na kolo během své vyjížďky. Z toho, co říkali inženýři, tak mé časy byly opravdu konkurenceschopné,“ říká motocyklový závodník. Podobně mluví i Lane: „Jeho zájem o detaily v jeho výkonu byl působivý. Získal zpětnou vazbu a s každou projížďkou se zlepšoval.

Jorge Lorenzo není zdaleka prvním motocyklovým závodníkem, který si vyzkoušel Formuli 1. Známé je testování Valentina Rossiho, který za volantem monopostu stáje Ferrari dokázal jezdit stejné časy jako závodníci F1. Brit John Surtees pak dokonce získal titul mistra světa jak mezi motocykly, tak ve Formuli 1.

David Bureš
Diskuze (0)