Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Mercedes prezentuje schopnosti automaticky řízené třídy S

David Bureš
Diskuze (3)
Už aktuální třída S umí po omezenou dobu sama řídit. V budoucnu by mohla automaticky řídit po neomezený čas.

Mnohé firmy v současnosti vyvíjejí automobily, které zvládnou jezdit samy bez řidiče. Mercedes-Benz pro účely vývoje automaticky řízených vozů postavil prototyp S 500 Intelligent Drive.

Prototyp disponuje radarovým systémem a kamerami, které sledují okolí automobilu. Na základě dat ze senzorů auto v reálném čase předvídá, co se na silnici bude dít. Technika má proti lidem několik výhod: reaguje rychleji, zvládne sledovat širší prostor a po dlouhé jízdě se neunaví.

Jedním z cílů konstruktérů značky je nadále vylepšovat pasivní bezpečnost nabízených vozů. Automobily nemají chránit jen posádku uvnitř, ale také osoby v okolí jedoucího vozu.

Vlajková loď Mercedesu, třída S, pravidelně přiváží tu nejmodernější techniku, kterou postupně přebírají i menší modely. Představitelé automobilky přiznávají, že novou techniku nevyvíjejí jen pro největší model, ale pro všechny vozy značky.

Mercedes již loni ukázal, že je prototyp S 500 Intelligent Drive velice schopným automobilem. Vůz totiž zvládl v plně automatickém módu ujet 103 kilometrů dlouhou trasu z Mannheimu do Pforzheimu. Ta je proslavená tím, že trasu mezi těmito městy v roce 1888 zvládla Bertha Benzová, která jako první člověk na světě uskutečnila dálkovou jízdu s automobilem.

Při plánování jízdy Mercedes spolupracoval se společností HERE, specialistou na mapové podklady. Bylo totiž důležité zmapovat každý centimetr dané trasy.

David Bureš
Diskuze (3)
1. 6. 2014 19:42
Mercedes prezentuje schopnosti automaticky řízené třídy S
Hovädina, jak voda v poušti.
Avatar - flyboyeda
1. 6. 2014 10:58
Re: Nebezpečné
souhlasím
31. 5. 2014 18:19
Nebezpečné
Nebezpečné, ZAKÁZAŤ!