Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Podívejte se na závodní Ladu Nivu. Legendární teréňák řádí na rallye!

David Bureš
Diskuze (4)
Terénní nezmar ruské značky Lada zaujal nejen civilní zákazníky, ale také závodníky. Jezdil Rallye Paříž-Dakar a závodí i dnes.

Video se připravuje ...

Ladu Nivu není potřeba blíže představovat. Za více než 40 let si tento ruský terénní vůz našel množství fanoušků, kteří znají všechny jeho detaily, včetně třeba toho, že se jedná o první SUV na světě – na rozdíl od soudobých offroadů nemělo rámový podvozek, ale moderní samonosnou karoserii. Málo se ale ví, že Niva úspěšně závodila. A v rallye je nasazována dodnes!

Dokazuje to přiložené video natočené na letošním ročníku maďarské Iseum Szombathely Rallye, což je šotolinový závod na jihozápadě Maďarska. Toho se totiž zúčastnila i tmavá Lada Niva domácí posádky ve složení Péter Bayer/Péter Balázs, která s tímto vozem jezdí už několik let.

Navíc to rozhodně nebyla jediná lada ve startovním poli, květnové rallye se účastnily i další kousky, modely 2105, 2107 nebo VFTS, což je závodní speciál na bázi sedanu 2105. Levná ruská technika je zkrátka v Maďarsku dodnes oblíbená, dokonce v rámci rallye jezdí vlastní pohár.

Lada Niva nasazovaná v maďarských automobilových soutěžích dává vzpomenout na svoji někdejší závodní kariéru. Nasazována byla dokonce i na slavné Rallye Paříž-Dakar, kde v osmdesátých letech hned třikrát stála na stupních vítězů. V roce 1981 s ní Francouz Jean-Calude Briavoine dojel třetí, aby o rok později skončil ještě o příčku výše. V roce 1983 se pak s Ladou radoval ze stříbrné pozice André Trossat.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - Panamira
31. 5. 2017 06:04
AUTO.CZ
Chlapi vzpamatujte a nabídněte čtenářům něco pořádného ke čtení a ne vyčpěnilu z posledního půlroku. Děkuji mnoho krát za všechny čtenáře.
Avatar - wladyk
30. 5. 2017 23:06
Dakar
No jo na Dakaru zazářila, ale s 3,5 litrovým motorem Rover.
Avatar - Uživatel_5340709
30. 5. 2017 20:01
Konec dobrý,
všechno dobré! >:D >:D 8-s