Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Přeplněné autobusy v Praze? Nic proti MHD v kubánské Havaně

David Bureš
Diskuze (12)
V komunistické Kubě musí spousta lidí jezdit hromadnou dopravou. Moc pohodlí si přitom neužijí.

Snad všichni jsme si už někdy zanadávali na přeplněné autobusy, tramvaje nebo metro. Při pohledu na kubánskou veřejnou dopravu z přiloženého videa ale jistě mnozí z nás svůj názor změní, takto hrozné to v české MHD není.

Pravda, vlaky v Indii, kde cestující sedí na střeše nebo se drží vně vagonu, jsou možná ještě horší, autobus natočený v kubánském hlavním městě Havana k nim ale nemá daleko.

V kubánském autobusu jsou sice všichni cestující uvnitř, mačkají se tu ale jako sardinky. Pracovníci přepravní společnosti musí některé natlačit dovnitř, aby se mohly zavřít dveře. Ve srovnání se zaměstnanci tokijského metra s bílými rukavičkami jsou ale méně ohleduplní. Jeden z pracovníků pak dovnitř vozidla vleze oknem, kde zbývá kousek volného prostoru.

Zajímavý je i samotný hromadný prostředek. Nejedná se o typický autobus, ale o autobusový návěs, tedy přívěs nákladního vozu upravený pro převoz lidí. Prototyp takového vozidla v šedesátých letech postavila i československá Karosa (s názvem NO 80).

Většina Kubánců se musí spokojit s cestováním hromadnou dopravou, vedle autobusových návěsů zde jezdí i konvenční autobusy. Dlouhá léta se na Ostrově svobody mohla kupovat pouze auta z dob před revolucí z roku 1959, zdejší vozový park tak zůstával zakonzervován. Na konci loňského roku se sice prodej nových aut po prvním uvolnění z roku 2011 dále zjednodušil, automobily ale kvůli vysokým cenám zůstávají pro běžné obyvatele Kuby nedostupné.

David Bureš
Diskuze (12)
Avatar - Barrichello
20. 1. 2014 20:34
Re: Má to jednu podstatnou uvadu na kráse
Většinou ty návěsy jezdí po venkově....tam ještě jsou
Avatar - Barrichello
20. 1. 2014 20:33
Re: Má to jednu podstatnou uvadu na kráse
Tak byla řeč o Havaně, tam šlo těch busů samozřejmě nejvíc...
Avatar - mirador
19. 1. 2014 21:55
Camello
Doporučuji si přes net zabukovat auto, na Kubu odletět a projet si ji (žádné represe Vás tam nečekají). A případně se i projet jejich typickým autobusem "camello" na Vašem videu. Je jich tam ještě dost. A pokud umíte španělsky, budete na tuto projížďku v dobrém dlouho vzpomínat.
19. 1. 2014 21:33
Re: Má to jednu podstatnou uvadu na kráse
100 autobusů na celou Kubu? To obmění celý vozový park a ještě jim zbyde, ne?
19. 1. 2014 20:57
Re: Má to jednu podstatnou uvadu na kráse
Informace o kubánských autobusech jsem si zjišťoval a informaci o nových busech z Číny jsem také našel, nicméně dané video je nahrané na YT letos, takže pokud to není historický zážitek, zdá se, že nějaké autobusové návěsy zůstaly v Havaně dodnes.