Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kuba otevřela trh novým automobilům

Michal Fokt
Diskuze (2)
Poprvé od kubánské revoluce v roce 1959 si mohou občané "Ostrova svobody" koupit nové nebo alespoň novější auto bez povolení úřadů. O svůj silniční kolorit ale Kuba nejspíš ještě dlouho nepřijde.

Kuba je z hlediska automobilizmu světovým unikátem, protože tamní vozový park byl v roce 1959, kdy došlo ke komunistickému převratu, de facto zakonzervován. Bylo totiž povoleno prodávat a kupovat jen auta, která na Kubě jezdila do "kubánské revoluce" a současně bylo USA na Kubu uvaleno v roce 1960 embargo, což učinilo s kubánských silnic hotový skanzen, narušovaný pouze občasnou přítomností novějších aut z Ruska a dalších zemí socbloku.

I ten ovšem bylo nesnadné udržovat při životě, protože složité (a drahé) je na Kubu dostat i náhradní díly. Nyní však dochází už podruhé k zásadnímu průlomu. Raul Castro, jenž převzal vládu po nemocném bratrovi Fidelovi, nejprve v září 2011 schválil dovoz nových aut ve zvláštním režimu a obchodování se současnými bez zvláštních povolení a nyní umožnil i běžným občanům koupit si bez dalších překážek nové nebo zánovní auto.

Pokud jste právě začali projíždět nabídky cestovek, abyste na poslední chvíli zažili ještě tu "starou" Kubu, nestresujte. Ekonomické embargo USA, jehož dodržování vyžadují i na svých spojencích, bude dovoz aut i nadále komplikovat a dalším problémem je cena. Nová i ojetá auta prodávají výhradně státní firmy (na individuální dovoz se stále vztahují přísná pravidla), což znamená vysoké ceny (hovoří se o 100% zdanění) a pokud vezmeme v úvahu mizivou kupní sílu většiny populace, je zcela jisté, že si Kuba svůj kolorit ještě nějaký čas podrží.

Michal Fokt
Diskuze (2)
27. 12. 2013 16:21
Amíci
Američané se chovaj jak teroristi, co se týče toho embarga.Je jiná doba a obyčejní lidé by neměli být trestaní za to že se to amíkům nelíbí.Taková pomoc, by mohla přinést i nějakou změnu politiky na Kubě narozdíl od tohodle stavu.

Amící furt lpěj na věcech co už jsou dávno pase, jak není po jejich názoru tak je vše špatně...
Avatar - VWrofl
22. 12. 2013 17:56
Ostrov svobody
alespoň v případě emisních norem :-! :yes: