Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Rekordní jízda Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse

David Bureš
Diskuze (5)
Veyron Grand Sport Vitesse se nedávno stal nejrychlejším kabrioletem světa. Přiložené video ukazuje, jak rekordní jízda probíhala.

Při dubnovém pokusu o rekord se za volant Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse posadil čínský jezdec Anthony Liu, který nakonec z auta dokázal vymáčknout rychlost 408,84 km/h, kterou potvrdila organizace TÜV.

Veyron Grand Sport Vitesse během rekordní jízdy na testovací trati Volkswagenu v Ehra-Lessien jel s otevřenou střechou. Liu k tomu dodal, že i v takto vysoké rychlosti je vůz stabilní a komfortní.

Na oslavu tohoto rekordu vznikl Veyron Grand Sport Vitesse v edici World Record Car. Vyrobeno bude jen osm exemplářů tohoto oranžovo-černého auta poháněného stejným motorem jako výchozí Grand Sport Vitesse – tedy osmilitrovým šestnáctiválcem o výkonu 883 kW (1.200 koní).

Zatímco boj o nejrychlejší otevřený vůz světa má jasného šampiona, souboj o nejrychlejší sériové auto vůbec zažil jakýsi kotrmelec. Autoři Guinnessovy knihy rekordů totiž Veyronu Super Sport tento titul nejdříve odebrali, aby mu ho následně po krátké době zase vrátili.

Odebrání titulu bylo vysvětleno tím, že automobil, který zajel rychlostní rekord, měl deaktivován omezovač rychlosti, u sériových aut ale měl být omezovač aktivován. Autoři Guinnessovy knihy rekordů tak tvrdili, že rekordní vůz nebyl sériový.

Po několika týdnech ale tvůrci knihy rekordů otočili a prohlásili, že aktivace omezovače rychlosti nemá vliv na design auta nebo jeho motor. K tomuto názoru dospěli po konzultaci s různými externími experty. Proto byl Veyronu Super Sport titul nejrychlejšího sériového auta světa opět navrácen.

David Bureš
Diskuze (5)
30. 4. 2013 11:56
asiat
Víte proč tam byl ten vietnamec? Kvůli váze, dvě nudle navíc a bylo by po rekordu. >:D
VDC ty jsi Milouš ? 8-s
Avatar - PlugIN
29. 4. 2013 23:45
Re: pěkné
Taky je obdivuju za to, že tohle dělají. :-) + teda manufaktura v Drážďanech je fakt dělo. >:D
29. 4. 2013 20:29
Re: pěkné
Nejsilnější benzín pod kapotu osobního vozu patří sportovní poráží turbodiesel ;-)
29. 4. 2013 20:05
pěkné
přece jen mám ten koncern nakonec rád :yes: