Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: S vrtulníkem lze přistát i na svodidla u silnice

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (9)
Helikoptéra má sice k automobilům z technického hlediska poměrně daleko, ale v případě záchrany lidských životů k nim může mít blíž než jakýkoliv jiný stroj, což dokázal pilot norského vrtulníku.

Krátké video z Norska bylo sice natočeno již v květnu 2013 a není tedy žhavou novinkou, ale umění pilota stroje ve službách Norsk Luftambulanse si bez ohledu na tuto skutečnost stále zaslouží pozornost.

Podle informací zveřejněných k této události webem The Telegraph došlo tehdy na silnici nedaleko tunelu Storvasselva Hammar v norském Snillfjordu k nehodě dodávky, při níž zůstal řidič uvězněn ve voze.

Pro přivolaný vrtulník s lékařem na palubě nebyl na místě prostor pro klasické přistání. Pilot se proto lyžinami podvozku opřel o svodidla u krajnice nad strmým srázem a umožnil lékaři vystoupit ze stroje přímo na vozovku. Ten se pak mohl následně věnovat řidiči vyproštěnému z havarovaného vozu. Nikdo další se nehody údajně neúčastnil a nebyl zraněn.

Samotný pilot měl později pro místní média uvést, že se nejednalo o extrémně náročné přistání a následně dodat, že náročnější podmínky představuje přistání na sněhu nebo ve tmě.

Vrtulníkem, s nímž norský pilot předvedl přistání na svodidlech, je Eurocopter EC 135, jichž má mít Norsk Luftambulanse ve svých službách celkem dvanáct. Stejný typ využívá i pro záchranářské účely a nejen pro ně i Letecká služba Policie České republiky, která provozuje osm těchto dvoumotorových strojů s maximální rychlostí 287 km/h.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (9)
24. 1. 2017 09:46
DSA
Naši piloti nejsou žádná "béčka" a mají tento manévr také zmáknutý

[odkaz]

:yes: :yes:
23. 1. 2017 13:02
DSA
.
9. 1. 2016 15:24
Re: Mám kamaráda
Pokud jsou rozsekani vsude po okoli, tak neni duvod tam letet.
Je to obecne presvedceni, ze vrtulnik se vola k nejakym silene vypadajicim nehodam, no letecka casto leti i k "obycejnemu" bodnuti hmyzem, kdy nikdo nikde rozsekany neni, zalezi na vyhodnoceni tisnoveho volani.
9. 1. 2016 15:21
Re: Prostě...
Jasne, rozumim ;-)
9. 1. 2016 10:28
Re: Prostě...
Nemělo to vyznít tak, že si palec nezaslouží. I když je to v rámci záchranných prací spíš rutina. Piloti dělali mnohem větší šílenosti, aby někoho dostali včas do nemocnice; tohle není kousek, za který by se dávalo vyznamenání. Pointou spíš bylo poukázat na to, že náročnost tkví v něčem jiném, než v čem si to podle mne běžně lidé představí.

Nechtěl jsem říct, že by to bylo snadné, když to nemáš natrénované, ale podle mne by to měl zvládnout i soukromý pilot, i když třeba ne na poprvé (hlavně že nezruší stroj).