Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Takhle se kdysi učila autoškola. Nemávejte kráskám a pozor na rychlost!

David Bureš
Diskuze (2)

V dávných dobách byli začínající motoristé učeni, aby pečlivě myli a kontrolovali svůj automobil. Při jízdě se pak neměli nechat rozptylovat.

Každý řidič má jistě mnoho vzpomínek na dobu, kdy dělal autoškolu. Já si třeba vzpomínám na jedničkovou fabii s motorem HTP na plyn a mnohé strasti při rozjezdech do kopce nebo při podélném parkování. To řidiči staršího data si možná vzpomenou i na jedno instruktážní video, jehož hlavním hrdinou byl kabriolet Škoda Felicia.

Snímek je už dnes vskutku historický a názorně ukazuje, jak se mladí řidiči před několika desítkami let učili řídit. Video zdůrazňovalo pravidelnou kontrolu automobilu, a to nejen během jízdy (při nějaké zastávce), ale také po jízdě. Kontrola pro návratu měla být praktická v tom, že díky ní je auto připraveno ihned vyrazit na další cestu bez zdržování. Řidič by dle videa měl svůj vůz také pečlivě umýt, a to především světlomety, poznávací značky a čelní sklo.

Šofér by se také během jízdy neměl nechat rozptylovat, ať už kráskami podél cesty nebo hádavou spolujezdkyní. S tím souvisí i rychlost, video nabádá žáky, aby jezdili rychle jen v případě, že už jsou skutečně zkušení. Rychlostí 120 km/h pak měli jezdit jen na dokonalých silnicích, což připomíná, že v době vzniku ještě nebyla v Česku žádná dálnice. První úsek D1 byl totiž otevřen až v létě 1971.

Už před desetiletími měli řidiči zakázáno požívat alkohol, za neuposlechnutí jim hrozila ztráta řidičského průkazu. Naopak zajímavostí je fakt, že řidiči měli povinnost poskytnout svůj vůz na převoz zraněného, pokud je k tomu vyzval policista.

Některé rady už zavál písek času, jiné jsou platné dodnes. Každopádně by nás zajímalo, kdo z českých řidičů se všemi pravidly v přiloženém instruktážním videu řídí. "Nezakolísáte ve vzorném plnění povinností" jako příkladný motorista ve videu a kontrolujete vozovku pod autem na pravidelných zastávkách? Dejte nám vědět v diskuzi pod článkem.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - lordlord
24. 6. 2016 15:58
.
dobrá pounámka, že nesmí překážet rychlejším
Avatar - eLzyx
24. 6. 2016 08:41
nájezd
když jsem míval velký nájezd (180km každý pracovní den), tak jsem každý týden zkontroloval olej, dofoukl tlak v pneu přesně na desetinku, omyl světla nebo případně celé auto, vykydal hnůj (obaly od oplatek, parkovací lístky, účtenky z pumpy atp.).
Teď když najezdím měsíčně to, co kdysi za dva dny, tak nedělám nic z toho. Maximálně dobiji baterku po měsíci stání. A na gumy kouknu jen pohledem. Olej za tu dobu stejně nestihne zmizet, takže jej vidím akorát při roční výměně ... a auto umyji akorát na jaře od soli.