Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Toyota GR86 po novinářích v testu Martina Vaculíka. Obstála?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)

Jestli má Martin Vaculík k něčemu opravdu daleko, tak je to driftování. Přesto si velmi oblíbil malou Toyotu GR86. Podíval se na ní však z trochu jiného pohledu: Spíš než sportovní vlastnosti jej potěšilo, že jde o normální auto bez asistentů, kde v páce manuální převodovky stále cítíte, co se uvnitř děje.

Video se Martin rozhodl natočit proto, že se mu do ruky dostal vůz, který v novinářských testech najel 32.000 km. Svět motorů jej tak otestoval nejen jako první, ale i jako poslední.

Pokud vám takový nájezd připadá směšný, vězte, že pro převod na běžné opotřebení jej můžete násobit deseti. Každý motoristický novinář si vůz chtěl maximálně vyzkoušet, snažil se s ním driftovat: Kilometrů, kdy auto netrpí, bylo naprosté minimum.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)

Doporučujeme

14. 11. 2023 10:03
Opět výstižné
a ještě jsem se dozvěděl že mi snad bez problémů pár km najede
Avatar - Tomogo
14. 11. 2023 01:08
Konečně to někdo řekl...
... auto pro řidiče, ne řidič pro auto. Myslím, že to je základní problém dnešních aut a proto si taky nechávám ten svůj starý šrot.
Jinak moc pěkná video recenze, díky.
Avatar - Egi
13. 11. 2023 23:02
Vaculík vs. sportovní jízda
Takže pan Vaculík není příznivcem sportovní jízdy, ale celé video vypráví přesně o tom, co je pro dobrého řidiče sportovní jízdou. Přesné řízení plynem, vyvážené auto, přesná převodovka, žádné otravné systémy a rádoby závodní nastavování, umělé zvuky a prožitky. Prostě radost z čisté jízdy.

Jen mě mrzí, že mluví o tom, že to v žádném jiném autě zažít nejde. Jde. V Mazdě MX-5. Jen tedy je tam ten Start/Stop :D
13. 11. 2023 21:06
cuknutie auta po zaradení 1ky
tá teória je zaujímavá...rovnako sa chova moje CLIO V s 1.0TCE...74kw ešte 5 kvalt...hlavne keď sa ide v lete do Chorvatska a je olej v prevodovke dobre zahriaty dlhou jazdou po dialnici (teda je "riedky" a kladie minimálny odpor), tak pri posúvaní sa v kolóne na mítniciach sa to chová rovnako. To je fakt tým, že sa ten hriadeľ ešte tak dlho otáča po zošliapnutí spojky? Za studena to nerobí a dáva to zmysel...studený olej=hustý olej=väčšie odpory a teda vtedy po zošliapnutí spojky sa aj hriadeľ v prevodovke skoršie zastaví...no musím to budúci rok overiť...vyskúšam pred hodením jednotky troška dlhšie postáť na spojke...verím tomu, že nebude treba čakať pol hodinu kým sa hriadeľ prestane točiť :-)
PS: a nemôže to byť aj tým, že tá spojková lamela ostane po zošliapnutí spojky prilepená buď o zotrvák alebo prítlačák a ten ju stále unáša ľahkou silou až keď tam idem dávať za 1. tak sa do odlepí? Vieme, že lamela je na tom tisíchrane axiálne pohyblivá.A vieme aj, že ak dostáva dobre do tela, tak si môže na tom tisíchrane troška urobiť to svoje miestečko a potom sa jej moc nechce odtiaľ von (napr. 2hod jazda po dialnici bez kvaltovania v trvalo zábere)...ale ono aj na tom tisíchrane sa tá axiálna dráha časom vyjazdí (častejšie spojkovanie a kvaltovanie v meste) a je to.
Manželkine Clio má 15 tisíc km a robí to...peugeot co mám ja, má 100.000km...veľa jazdí meste, časté radenie a samozrejme aj veľa razy bol v Chorvatsku...ten to nerobí...

Každopádne tak či onak asi to nie je moc na závadu a na to sú tam synchrony aj na 1. stupni aby toto poriešili. Tá teória o tak vysokej zotrvačnosti a tak nízkom odpore hlavného hriadeľa prevodovky a jeho ešte pol hodinovom točení sa po stlačení spojky. Akože môže to byť pravda ale moc mi to neštimuje...nie u CLIA 5 s 5 kvaltom niekde z 80tych rokov...

Martine, mal by si vyskúšať dlhšie postáť na tej spojke pred zaradením 1ky...nemyslím, že to bude treba držať pol hodinu...ale neexistuje aby sa hriadeľ v predovovke po vyšliapnutí spojky točil ešte napr. 1minútu...a jednu minútu by si mohol vydržať stáť na spojke...bude to pre teba ťažké, ale dáš to :-)