Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: V Jižní Koreji mají na dálnici pruh pro cyklisty

Michal Fokt
Diskuze (17)
U nás cyklisté na dálnici vůbec nesmí, v Koreji jim však postavili stezku přímo uprostřed dálnice a ještě je před povětrností chrání solární panely.

Po našich dálnicích nesmí jezdit auta pomaleji, než 80 km/h a cyklisté a chodci mají zapovězen přístup zcela, v Jižní Koreji však "kolaře" můžete v prostoru dálničního tělesa běžně potkávat, konkrétně jižně od Soulu na desetikilometrovém úseku z Daejeon do Sejongu. Postavili jim tam totiž za svodidly v dělícím pruhu cyklostezku, nad níž jsou umístěny solární panely. Ty nejen že vyrábí elektřinu, ale současně částečně chrání cyklisty před sluncem a deštěm.

To není špatný nápad co říkáte? Rozhodně efektivnější, než budovat samostatnou cyklotrasu někde opodál. Sice těžkou soudit, jak je dálnice vytížená ve špičce, ale podíl nafťáků v Jižní Koreji činí jen lehce přes 7 procent, takže nejspíš nehrozí, že by se cyklisté na dálnici zalykali zápachem a kouřem. U nás by to asi byl trošku problém.

Michal Fokt
Diskuze (17)
17. 4. 2015 07:30
Re: Solární panely
V Itálii jsem to viděl na dálničním odpočívadle. Prostě jsem zaparkoval káru pod stínítko ze solárního panelu, pecka :yes: (ne fotovoltaika, jenom umístění)
Avatar - Ronault.
16. 4. 2015 19:48
Re: inhalace výfukových plynů
A jako benzínovému autu jdou z výfuku fialky?
Avatar - Wolfsteen
16. 4. 2015 15:06
Solární panely
Je vidět, že tady někdo přemýšlel. Solární panely mají dvojí funkci a navíc jsou postavené tam, kde mají smysl. Ne jak u nás, kdy jsme si jimi zas.ali ornou půdu :no:
16. 4. 2015 15:04
Re: inhalace výfukových plynů
Pochybujem ze vsetky su na CNG
16. 4. 2015 15:03
Re: inhalace výfukových plynů
Praveze dieslov tam maju celkom dost, je to asi tretia naftova krajina po EU a Indii, co je zaujimave, lebo Aziati velmi naftu nemusia - Japonsko, Cina,..