Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: V Le Mans se opět létalo vzduchem

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (23)
Vítězem 24 hodin Le Mans je sice opět Audi, ale mnohem více pozornosti k sobě přitáhla Toyota a to především díky hrozivě vypadající nehodě jednoho ze svých vozů.

Stupně vítězů jubilejního 80. ročníku 24 hodin Le Mans sice obsadili jezdci značky Audi, ale prakticky celý svět obletěly záběry letící Toyoty TS030 Hybrid.

Hlavní hvězdou letošního Le Mans se stal vůz se startovním číslem 8, který byl v době nehody na celkově třetí pozici a za jeho volantem seděl Anthony Davidson. Po kolizi s Ferrari 458 Italia týmu AF Corse (81), řízeným Piergiuseppe Perazzinim, se Toyota vznesla do vzduchu, udělala salto a skončila v bariéře z pneumatik.

Anthony Davidson naštěstí z nehody vyvázl „jen“ se dvěma zlomenými žebry. Pro něj i pro jeho týmové kolegy Buemiho a Sarrazina ovšem nehoda znamenala konec v letošním závodě.

Příliš štěstí v letošním ročníku Le Mans neměl ani druhý speciál značky Toyota se startovním číslem 7. Po odstranění následků nehody první Toyoty zajel do boxů safety car a vůz řízený Kazuki Nakajimou se střetl s DeltaWingem Nissan, který větší a rychlejší vytlačila z dráhy.

Po této kolizi Toyota zamířila do boxů, kde strávila přes dvě hodiny, ale po návratu na trať jí zradil motor. Pro Nissan DeltaWing řízený Satoshi Motyamou závod skončil po 75 kolech, přestože se jej jezdec vlastními silami snažil zhruba hodinu a půl zprovoznit, aby s ním dojel do boxů, kde měl být vůz opraven pro návrat do závodu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (23)
Avatar - Parda71 (BMWfans)
20. 6. 2012 14:31
Re: viník
Shrňme to slovy závodní incident ;-)
Avatar - Pekelná Micinka
19. 6. 2012 01:01
Re: viník
:yes:
Avatar - Ham.
18. 6. 2012 23:41
Re: viník
Ale jo, tak určitě to neudělal schválně. Na druhou stranu Toyota jela celou rovinku po pravé straně a pokud ji jezdec Ferrari viděl jak tvrdí tak mu muselo být jasné, že ho těžko bude objíždět jinudy když jí měl vpravo a musel také vidět, že má daleko vyšší rychlost. No a k tomu věku, 56 už bych viděl jako dost rizikové, reakce při sebelepší kondici už nemohou být jako u mladých jezdců, podotýkám, že mi je 57 a i když se člověk udržuje v dobré kondici tak jít do mlýnů s třicetiletými vlčáky s daleko rychlejšími auty no nevím.
Avatar - Parda71 (BMWfans)
18. 6. 2012 23:07
Re: viník
Já nevím, je to rozporuplné, ale já myslím, že si jel svou stopu. Možná si myslel, že ho veme z druhé strany, protože tahle zatáčka se jezdí přes obrubník, což je závodní stopa a to znamená, že jezdec Ferrari udělal vše podle dohody. Prostě blbá situace a dvě auta ve špatný čas na špatném místě, ale samotný jezdec Ferrari to takhle řekl a vinný se necítil. A ani nikdo v paddocku mu to za chybu nedával.

Ještě k tomu vašemu amatérovi... Ano, má sice 56 let a je to doktor, ale podle komentátorů má toho spoustu najeto ve Ferrari Challange a v různých jiných závodech na vysoké úrovni+ 3x Le Mans. Takže zas takový zelenáč to není, to pozor.
Avatar - Pekelná Micinka
18. 6. 2012 22:19
Re: viník
McNish se tam prostě zjevil strašně rychle a vzhledem k tomu, že už to Ferrari zezadu "prosvěcovala" ta druhá audina, tak podle mě to prostě nečekal a možná se všimnul, když už bylo pozde.