Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Víte, že existuje rychlostní rekord v tlačení automobilu? Tenhle chlapík vytvořil nový

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Guinnessova kniha rekordů je plná zvláštních až bizarních primátů. Věděli jste například, že eviduje také nejlepší čas dosažený v "disciplíně" tlačení automobilu na vzdálenost jedné míle?

Právě tento rekord se nedávno změnil. Minulý měsíc totiž Fin Jussi Kallioniemi vylepšil dosavadní nejlepší čas, který Guinnessovka registrovala.

Kallioniemi dráhu o délce jedné míle, tedy 1,6 kilometru, tlačením svého Saabu 9-7X zdolal za 13 minut a 26 sekundy. Dosavadní rekord překonal o nějaké dvě minuty.

Sedmačtyřicetiletý IT specialista po úspěšném pokusu prozradil, že se nechtěl spoléhat pouze na hrubou sílu, ale že dopředu vymýšlel, jak skoro 2,2 tuny vážící SUV "odlehčit". Zaměřil se hlavně na snížení odporu.

Proto použil sadu pneumatik s co nejnižším valivým odporem. A ještě si pohrál s jejich nahuštěním. "Lidé mi často říkají, že nevypadám jako silný muž - a já jím skutečně nejsem. I normální muž středního věku se může postavit výzvě v podobě světového rekordu,“ prohlásil Kallioniemi.

Jeho Saab 9-7X z roku 2006 mimochodem pohání 5,3litrový zážehový osmiválec. Na tachometru má tohle SUV s americkou technikou už asi 211 tisíc kilometrů.

Jussi svému vozu údajně říká "Röhkö", což nám překladač tlumočí jako "nesmysl". Přezdívka je prý inspirovaná zvukem, který vůz vydává při nastartování.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Doporučujeme

13. 11. 2020 23:57
A nebylo by náhodou lepší...
...pro tento úchylný rekord v prvé řadě zvolit nějaké co nejmenší, resp. co nejlehčí auto? :-[]
Avatar - rohYpnol
13. 11. 2020 19:59
Víme
Chuck Norris roztláčel Ural na německé dálnici. Přitom předjel Teslu, zaprděl řidiči na pozdrav a ještě doplnil nádrž močoviny na vedlejší benzince.
Avatar - Mikesus
13. 11. 2020 19:56
Re: emise
Spis bych se obaval o metan. :-[]
13. 11. 2020 19:46
emise
Změřili taky kolik při rekordu vypustil zákeřného CO2 ? :-)